ANM: Vremea se răcește în următoarele două săptămâni; la munte va ninge consistent la peste 1.400 metri

Data publicării:
munte

În Banat, în cea mai mare parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de cele caracteristice în ultima decadă de noiembrie și la începutul lunii decembrie, dar vor fi și zile cu vreme mai rece decât normal, informează Agerpres.

Astfel, în medie, vor fi maxime termice de 5 — 9 grade și minime între zero și 4 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile în perioadele 25 — 26 și 28 — 29 noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Vor fi mai ales ploi, ce pot cumula local cantități de apă mai însemnate, dar temporar vor apărea precipitații mixte.

În Crișana, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, astfel că se vor înregistra medii ale maximelor de 4 — 7 grade și ale minimelor între zero și 4 grade. Vor fi și perioade, cel mai probabil în datele de 25 — 26 și 28 — 29 noiembrie, când sunt estimate temperaturi mai scăzute, ce vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține relativ ridicată de-a lungul intervalului de referință.

Vor fi mai ales ploi, ce pot fi moderate cantitativ, dar temporar vor apărea precipitații mixte.

În Transilvania, în intervalul celor două săptămâni de prognoză, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în general în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 3 — 7 grade și minime de—3 până la plus două grade, mediat pe regiune. Vor fi, însă, și zile cu o vreme rece, mai ales la sfârșitul primei săptămâni (zilele de 28 și 29 noiembrie). Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință. Vor fi ploi, dar temporar și lapoviță sau ninsoare, în special în zonele perimontane.

În Maramureș, în cea mai mare parte a intervalului, se vor înregistra valori termice în jurul celor obișnuite în ultima decadă de noiembrie și la începutul lunii decembrie, dar vor fi și zile cu vreme mai rece decât în mod normal. Astfel, în medie, vor fi maxime de 4 — 7 grade și minime cuprinse între minus două și zero grade Celsius. Temperaturi mai scăzute vor fi posibile la sfârșitul primei săptămâni. Precipitațiile vor apărea cu o probabilitate mare pe parcursul întregului interval, dar vor fi slabe sau moderate cantitativ. Vor predomina ploile, temporar fiind de așteptat și precipitații mixte.

În Moldova, mediile valorilor de temperatură se vor apropia de normalul pentru ultima decadă de noiembrie și începutul lunii noiembrie, fiind estimate maxime de 4 — 7 grade și minime de la minus două la plus trei grade. Față de aceste valori mediate pe regiune sunt de așteptat temperaturi mai ridicate în sudul regiunii, dar o vreme ceva mai rece în partea sa nordică. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză când local, mai ales în sud, se pot cumula cantități de apă mai mari. În nord și în dealurile subcarpatice, temporar vor fi și lapovițe sau ninsori, iar în restul regiuni vor predomina ploile.

În Dobrogea, chiar dacă valorile de temperatură vor scădea semnificativ față de intervalul anterior, acestea se vor menține mai ridicate decât cele obișnuite în această perioadă din an, atât ziua când vor fi în medie 8 — 13 grade, dar cu precădere pe timpul nopților când se vor înregistra între 5 și 9 grade. Probabilitatea pentru ploi (în general moderate cantitativ) va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză.

În Muntenia, valorile se vor menține în general mai ridicate decât mediile climatologice specifice la sfârșit de noiembrie și începutul lunii decembrie, cu precădere la valorile nocturne. Astfel, se vor înregistra maxime de 7 — 11 grade și minime între un grad și 6 grade, mediat pe regiune, valori mai mici fiind posibile în perioada 29-30 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Oltenia, în intervalul celor două săptămâni de prognoză, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 6 — 9 grade și minime între zero și 4 grade, mediat pe regiune. Vor fi, însă, și nopți cu o vreme mai rece, cu temperaturi ușor negative. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, mai ales pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când local se vor cumula cantități de apă mai însemnate.

La munte, regimul valorilor termice va fi unul apropiat de cel normal pentru perioada din an în care ne aflăm. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de zero până la două grade Celsius, iar minimele vor fi exclusiv negative, urmând a se situa în general între—7 și—4 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni. La peste 1.400 de metri altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi și lapovițe sau chiar ploi. Izolat se va depune polei.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri