Andrei Muraru, IICCMER: Referate DGP confirmă abuzuri ale lui Ficior, precum deținuți legați de copac la -20 de grade

Data publicării:
andrei muraru iiccmer

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a dezvăluit astăzi că a strâns dovezi că Ion Ficior este responsabil de moartea a 103 persoane. 

„Cu bună intenție, prin încălcarea regulamentelor în vigoare de la acea vreme, astăzi colonel, atunci maior, Ion Ficior a intenționat distrugerea acestei colectivități a deținuților politici prin bătăi și violențe, înfometare, lipsire de îngrijire medicală, medicamente și tratament adecvat, un regim care îi extenua pe deținuții politici”, a spus Andrei Muraru, președintele IICCMER, la Digi24.

„Numărul decesul este foarte mare tocmai din cauza acestui tratament”, a punctat președintele insitutului.

„Avem regulamente din acea vreme în vigoare în momentul în care Ion Ficior era comandat al acestei colonii, regulamente care probează faptul că toate deciziile legate de rațiile de hrană, de măsura izolării deținuților politici, de munca extenuantă pe care aceștia o practicau în colonie, sunt toate decizii arbitrare ale lui Ion Ficior împotriva regulamentelor din acea vreme, împotriva legilor și ordinelor Republicii Populare”, a afirmat Andrei Muraru.

Deținuții primeau dimineața o bucată de pâine și o cană cu apă, iar seara primeau „un soi de ciorbă care era mai degrabă o zeamă în care pluteau câteva boabe de arpacaș”, asta în timp ce iarna mergeau să taie stuf, iar vara lucrau în agricultură sau la diguri. Însă, a menționat directorul IICCMER, pentru invalizi rațiile erau mult mai mici, iar cei din carceră primeau această hrană abia a treia zi, în condițiile dure din izolator: o baracă de doi metri pătrați în care cei pedepsiți erau obligați să stea în picioare.

Există referate ale Direcției Generale a Penitenciarilor care confirmă abuzurile din acea vreme, inspecții venite de la centru, care confirmă abuzurile lui Ion Ficior, descriu comportamentul său și regimul pe care l-a impus în colonie ca fiind unul anarhic. Aceste referate vorbesc despre pedespsele inumane pe care le primeau deținuții politici, exemplificând prin pedeapsa pe care o primise la un moment dat un deținut fiind legat de copac la -20 de grade, ținut ore întregi într-un frig năprasnic”, a declarat Andrei Muraru.

Directorul institutului a caracterizat faptul că Ion Ficior a devenit comandantul Lagărului de la Poarta Albă la numai 25 de ani și comandant al Coloniei de muncă de la Periprava prin faptul că el și-a dorit o asemenea funcție.

După ce nu a mai îndeplinit funcția de comandant al Coloniei de la Periprava, Ion Ficior a fost mutat la alte centre de detenție, unde și-a continuat comportamentul abuziv, însă a fost sancționat și pentru foarte multe abateri.

Există peste 10-15 pedepse pe care le-a primit în calitate de comandant, de la centru, pentru abuzurile pe care le-a făcut”, a mai spus Andrei Muraru.

Andrei Muraru: Câteva nume cu rezonanță ale foștilor responsabili vor fi aflate în această toamnă

Despre celelalte 33 de nume, din cele 35, Andrei Muraru a spus că sunt foști responsabili ai Direcției Generale a Penitenciarelor de pe întreg cuprinsul țării, „nu neapărat comandanți”, însă sunt nume de rezonanță printre ei, iar, cel mai probabil, numele câtorva dintre ei vor fi aflate în această toamnă.

„Unii sunt de la mari închisori politice, alții de la colonii și lagăre de muncă de la canal și Delta Dunării”, a spus Andrei Muraru.

Muraru a precizat că în funcție de probe există probabilitatea să mai fie acuzații de genocid, ca în cazurile Vișinescu și Ficior, dar și acuzații de omor deosebit de grav.

Directorul IICCMER a adăugat că unele dintre aceste nume s-au vehiculat în ultimii ani, însă acuzațiile sunt făcute acum dintr-o oarecare reticență a Parchetului.

„A existat o reticență la nivelul Parchetului, care a fost depășită odată cu schimbarea conducerii Parchetului General de anul trecut”, a susținut Andrei Muraru.

De asemenea, proiectul de lege care vizează odată cu condamnarea și măsura reținerii a 25% sau 50% din veniturile celor 35 de torționari este binevenit, consideră directorul IICCMER. Aceste sume vor merge într-un un fond special destinat pentru veniturile persoanelor persecutate, administrat de Ministerul Muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prăbușirea și măreția celor din Big Tech după victoria lui Trump: normal, Tesla în frunte, Apple la...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Cu ce probleme s-a confruntat Ana Baniciu înainte să aibă bonă pentru fiul ei: „Nu a mai fost de găsit în...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Victoria lui Trump, explicată pe înțelesul oricui de un profesor român din SUA. „Aici sunt lecțiile de...
Newsweek
Care pensionari iau bani mai mulți la pensie în noiembrie? În ce zile se virează bani pe card?
Digi FM
Povestea vlogger-ului Edsta, tânărul care promovează România în SUA
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Lucy Liu, în cei mai scurți pantaloni, spectaculoasă la 55 de ani. Alături de Dwayne „The Rock” Johnson, la...
UTV
Ana Baniciu a apelat la ajutorul unei bone pentru fiul ei, Aris. „De maine voi putea iesi din casa”