România este un exemplu bun de urmat, susţine secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Oficialul Alianţei vizitează ţara noastră în contextul crizei din Ucraina. În această dimineaţă, Anders Fogh Rasmussen s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, după care a fost primit, la Palatul Cotroceni, de președintele Traian Băsescu.
ACTUALIZARE 13.10. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, cei doi având programate convorbiri şi declaraţii comune de presă, informează Mediafax.
A. F. Rasmussen a fost primit în Holul de Onoare, unde a fost făcută apoi şi fotografia oficială. Cei doi oficiali au dat mâna şi au schimbat câteva cuvinte. „Domnule secretar general, mă bucur să vă revăd. Sunt onorat de vizita dumneavoastră”, i-a spus Traian Băsescu secretarului general al NATO, în momentul primirii la Palatul Cotroceni.
Preşedintele i-a mai spus secretarului general al NATO, în timp ce se îndreptau spre Salonul Ambasadorilor, că este foarte răcit.
ACTUALIZARE 12.25. România este, de la aderarea la NATO, un partener de încredere în cadrul Alianţei, a declarat, vineri, secretarul general Anders Fogh Rasmussen, mulţumind, totodată, Bucureştiului pentru sprijinul moral pe care i l-a acordat în cei 10 ani de mandat.
„Vreau să mulţumesc României pentru sprijinul moral în cei 10 ani ca secretar general”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, la debutul întrevederii cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean. Secretarul general a precizat că îi face plăcere să viziteze din nou România şi Bucureştiul în contextul sărbătoririi a 10 ani de la aderarea României la NATO.
„În această perioadă România a fost un aliat puternic. Suntem foarte recunoscători pentru contribuţia voastră în cadrul Alianţei”, a mai spus Rasmussen.
ACTUALIZARE 10.58. Poziţia NATO este una de susţinere a modului în care România îşi îndeplineşte angajamentele de stat membru şi aplică sancţiunile internaţionale, a declarat premierul Victor Ponta, după întâlnirea avută, la sediul Ministerului Apărării, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
ACTUALIZARE 9.15. Secretarul general al NATO a fost primit cu onoruri militare la Ministerul Apărării, unde va avea convorbiri cu ministrul Mircea Dușa, cu premierul Victor Ponta și cu vicepremierul Gabriel Oprea.
____________________________________________________________________________
După prânz, este programată o declaraţie de presă comună a preşedintelui şi oficialului NATO.
Anders Fogh Rasmussen este la final de mandat la Organizaţia Nord-Atlantice şi vizitează mai multe state cu această ocazie.
Nu este singurul oficial occidental care ajunge în România în această perioadă. Situaţia tensionată din regiune îi aduce la Bucureşti şi pe vicepreşedintele american, Joe Biden, care vine aici săptămâna viitoare, şi pe şeful Pentagonului, care va sosi la începutul lunii iunie.
Rasmussen: La summitul următor e posibil să discutăm despre baze militare NATO permanente în România
La summitul NATO din septembrie s-ar putea discuta despre posibile baze permanente în România, a spus joi secretarul general al NATO, într-un interviu acordat HotNews.ro. Liderul NATO a declarat că ar fi surprins ca spionajul rus să nu fie activ şi în România şi că Rusia e angajată într-o campanie intensă de manipulare pentru a influenţa opinia publică.
„Comportamentul Rusiei în Ucraina a schimbat dramatic situaţia de securitate în Europa şi asta face necesar pentru noi să actualizăm planurile de apărare existente şi să creăm unele noi. Mă aştept ca la sumitul NATO din Ţara Galilor, în septembrie, să luăm decizii despre măsuri pe termen lung pentru a întări apărarea colectivă. Apărarea colectivă este scopul principal al NATO. Acum evaluăm ce paşi trebuie să urmăm pentru a întări şi mai mult apărarea colectivă. Şi, bineînteles, aceasta va include şi consideraţii despre ceea ce noi numim desfăşurările de trupe şi tehnica necesare”, a declarat Anders Fogh Rasmussen pentru HotNews.ro.
Politicienii de la București au cerut în repetate în rânduri o prezență militară sporită pe teritoriul țării noastre. Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, declara la începutul acestei luni într-un interviu pentru The Washington Post că amenințarea Rusiei este o realitate și că România are nevoie de sprijin din partea NATO.
Luna trecută, președintele Traian Băsescu spunea la Digi24 că în mod evident va avea loc o redistribuire a resurselor militare pe teritoriul Uniunii Europene, cu o concentrare mai puternică în țările de pe flancul estic, dar a dat asigurări că în România, prezența militarilor NATO se va situa în limite „rezonabile”. Șeful statului a sugerat că, personal, nu consideră necesară o suplimentare a efectivelor de trupe americane deja prezente pe teritoriul României.
Rasmussen a mai recomandat joi ca statele membre NATO central şi est-europene să îşi suplimenteze bugetele alocate apărării, după ce le-au redus în ultimii ani, în contextul în care Rusia a majorat semnificativ bugetul militar.