ACTUALIZARE 16.20. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu s-a declarat nemulţumit de activitatea CEC Bank. Banca este pe pierdere.
„Noi suntem în prezent în proces de adoptare a modificării statului privind implementare sistemului dualist de management. Noi facem o analiză a contractului de mandat, a indicatorilor pe care i-am aprobat la propunerea dânşilor în bugetul de venituri şi cheltuieli şi a prevederilor în contractul de mandat”, a declarat Daniel Chiţoiu.
ACTUALIZARE 14.15. Preşedintele CEC Bank a invocat secretul bancar şi nu a vrut să dea niciun fel de detalii despre creditele speciale date de bancă din 2011 şi până acum. Radu Gheţea a fost chemat din nou la audieri miercuri, la ora 10.00.
„A avut loc prima audiere la comisie, am fost invitat să dau informaţii. S-au făcut câteva solicitări cu pivire la prezentarea de către bancă a unor date cu caracter statistic”, a declarat Radu Gheţea, după audierile din comisie.
„Nu putem să dăm un raport competent fără a putea avea toate informaţiile. Urmeaza să cerem un punct de vedere al BNR pe acest subiect şi CEC-ul să ceară un pucct de vedere extern, către Ministerul de Finanţe şi BNR. Discuţia s-a desfăşurat în continuare în limita a ceea ce Radu Gheţea a putut să spună din punctul de vedere al sectorului bancar. Colegii mei au pus o serie de întrebări, la ce a putut să răspundă a răspuns, la ce nu a putut a rămas să răspundă miercuri la 10.00. A răspuns doar la informaţii publice”, a spus Iulian Dumitrescu, vicepreşedintele comisiei.
Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a afirmat că raportul BNR privind creditul acordat Ioanei Băsescu concluzionează că "s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC şi a normelor de prudenţă ale BNR".
"E bancă de stat şi probabil că astfel de lucruri se întâmplă în orice ţară din lume în care statul are participaţii într-o bancă. De asta este şi dorinţa de a o provatiza, s-a încercat privatizarea tocmai pentru a limita presiunile astea", a spus Cinteză.
El a mai spus că, dincolo de acest aspect, CEC trebuie să se lupte cu competiţia din piaţă.
"Dacă vrem să dăm credite prin telefon, atunci să dăm credite prin telefon, dar să nu ne mirăm că în final vom face provizioane în aşa fel încât banca să fie scoasă din competiţie", a mai arătat Cinteză.
Întrebat dacă în cazul acordării acestui credit poate vorbi de intervenţie politică, Cinteză a răspuns: "Nu am identificat favoruri făcute, condiţiile sunt condiţii practicate în CEC şi care s-au dat şi în alte situaţii".
ACTUALIZARE 11.05. Radu Ghețea a sosit la audieri. Membrii comisiei vor să vadă în ce a constat activitatea conducerii băncii în ultimii ani, cum s-au dat credite.
_______________________
Senatorii au anunţat deja că sunt interesaţi atât de activitatea CEC, cât şi de modul în care conducerea băncii a respectat procedurile de acodare a creditului Ioanei Băsescu. Vor afla aceste lucruri şi din rapoartele anchetei ce a fost declanşată recent de BNR la CEC, care, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, s-a încheiat deja.
Informaţiile nu vor putea fi făcute cunoscute publicului larg, a precizat pentru Digi24, oficialul BNR.
În paralel, tot astăzi, conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea unei alte comisii de anchetă care va verifica modul în care Ioana Băsescu a intrat în posesia terenului de aproape 300 de hectare, pentru care s-a împrumutat la CEC cu suma de un milion de euro.
„BNR va da comisiei toate informațiile pe care le va deţine. Cu siguranţă va prezenta şi informarea completă, va prezenta ce are şi va cere un scurt răgaz pentru finalizarea procesării datelor, înțeleg că au terminat ce aveau de făcut la CEC”, a declarat Bogdan Olteanu.