Soarta deţinuţilor politici din perioada comunistă nu poate fi ignorată de istoria recentă. Ce au pătimit aceşti oameni a ieşit treptat la lumină. Au rămas însă în umbră figurile celor care le-au strivit demnitatea şi chiar viaţa.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a pornit o anchetă şi a solicitat Ministerului de Interne verificarea celor care au condus penitenciare sau lagăre de muncă. 35 de oameni sunt în vizorul anchetatorilor.
Închisorile Gherla, Jilava sau Râmnicu Sărat, precum și lagărele de la Canalul Dunăre-Marea Neagră sunt printre locurile unde s-au comis cele mai teribile abuzuri asupra deţinuţilor politici. Ion Mihalache şi Corneliu Coposu sunt printre miile de deţinuţi care au trecut prin aceste închisori şi au plătit scump pentru aspiraţiile democratice.
„Mulți dintre deținuți erau închiși fără o condamnare definitivă și fără măcar să fie judecați într-un proces. A făcut foarte lesne dispariția lor. Practic, neexistând dosare penale cu martori pe baza cărora au fost condamnați, cu martori”, spune Andrei Muraru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului cercetează acum fişe matricole penale în care sunt inventariaţi toţi deţinuţii politici din timpul regimului comunist. Sunt analizate şi dosare de la CNSAS, dar şi mărturiile deţinuţilor care mai sunt în viaţă. Totul, pentru ca cei vinovaţi de crimele din penitenciarele comuniste să plătească.
„Există infracțiuni de omor deosebit de grav, până la infracțiuni de genocid. Ei vor fi audiați, ca și victimele lor, de către procuror, care va decide dacă dosarul merge în instanță. Personajul acesta nu poate să stea liniștit într-o societate democratică și el trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut, chiar dacă au trecut de atunci 50 de ani”, precizează Andrei Muraru.
Cei mai mulți deținuți mureau de TBC, boli de inimă sau boli ale sistemului digestiv, ca urmare a condițiilor precare din închisori. Frigul, foamea și tortura erau la ordinea zilei.
Cei 35 de torţionari cercetaţi de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului trăiesc în România şi au azi vârste cuprinse între 80 și 99 de ani. În funcţie de ce se constată în timpul anchetei, Institutul poate sesiza Parchetul pentru începerea urmăriri penale în cazul lor.