„Nu poți să exerciți dreptul de veto. În momentul în care Europa e în criză, ar însemna blocarea bugetului UE. Oricine poate să și-l exercite, dar trebuie să ne gândim la faptul că în momentul în care ai blocat discuțiile, îți închizi toate marjele de negociere și nu ai buget pe următorul exercițiu finaciar pe 2014-2020" a explicat Anca Boagiu.
„Atunci când ai un om politic experimentat care știe să negocieze, îl lași să-și ducă negocierea. Nu apari tu cu altă opinie înainte să înceapă negocierea! Ai compromis-o", a spus vicepreședintele PDL. Ea a reamintit, printre altele, că prelungirea programului ISPA a fost posibilă după ce președintele Băsescu a discutat în Consiliu.
Comentând declarațiile premierului după întâlnirea de la Cotroceni cu președintele - în urma căreia s-a aflat că președintele va reprezenta România la Consiliul European din 22-23 noiembrie - Anca Boagiu a spus că domnii Ponta și Antonescu au urmat exemplul „mesajelor aparent constructive”, acceptând decizia Curții Constituționale referitoare la reprezentarea României de către președinte la summiturile europene.Vicepreședintele PDL este, totuși, sceptică: „Aștept să văd o finalitate a acestei aparențe, am mai văzut mesaje aparentconstructive după participarea lui Ponta la Consiliu și s-a adeverit călucrurile nu erau chiar așa”, a spus Boagiu. „Sper să nu fie doar niște declarații de fațadă și să vedem după aceea cumdă foc din nou la casă”, a adăugat vicepreședintele PDL.
Puterea mai are de învățat în ceea ce privește diplomația europeană
„Să sperăm că au reușit să înțeleagă ceva azi. Mai au de învățat în ceea ce privește diplomația europeană”, a declarat Anca Boagiu, fost ministru al integrării europene. Ea a caracterizat drept o „poziție radicală” o eventuală exercitare a dreptului de veto.
Boagiu a reamintit că există două propuneri în privința bugetului european - una este cea a președintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, cealaltă a președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „De ce vorbim doar despre propunerea Rompuy?”, s-a întrebat Boagiu. Senatorul a depistat „o atitudine de a ascunde gunoiul sub preș” și a subliniat că ar fi fost necesară compararea celor două propuneri. „Poziția guvernului este tranșantă - să exercitam dreptul de veto. E o poziție a unui om care nu știe cum funcționează instituțiile europene!”, a acuzat Boagiu. „În momentul în care USL anunță că se așează pe o asemenea poziție, ai blocat, ai închis toate marjele de negociere, dacă îți exerciți din prima dreptul de veto, ceea ce e o prostie, denotă infantilism la nivel european și nu ajută deloc România. Le tăiem gâturile și ălora, europenilor. Nu aceasta e poziția. E doar o poziție care vrea să ascundă și o inactivitate a acestui guvern, care nu poate spune că s-a luptat foarte tare în vară pentru a crește rata de absorbție”, a acuzat vicepreședintele PDL.
„Suntem cu gheruțele scoase din pernuțe, dar încă nu a apărut scrijelitura, chiar dacă asta ar putea să aducă prejudicii României. De ce nu anunți că iei în evaluare ambele propuneri? Întotdeauna se negociază”, a conchis Anca Boagiu.