Amenzi uriașe date de Protecția Consumatorilor în Centrul Vechi din București. Un sfert din cei controlați, închiși temporar

Data publicării:
politisti in Centrul Vechi al Capitale
Centrul Vechi al Capitalei. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de peste 500.000 de lei în Centrul Vechi, în două zile, şi au dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor pentru aproximativ un sfert dintre cei controlaţi.

„În perioada 2-3 iunie 2022, echipe comune ale Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorilor din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov şi Municipiul Bucureşti au realizat nu mai puţin de 82 de acţiuni de control, vizând toate activităţile comerciale care se derulează în Centrul Vechi. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 538.000 lei, 22 de avertismente şi măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru 23 de operatori economici (aproximativ un sfert dintre cei controlaţi)”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor transmis luni Agerpres.

Printre cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor produse expirate, a unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină şi ulei închis la culoare şi cu miros necorespunzător şi utilizarea unor vase şi ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului).

De asemenea, au mai fost identificate folosirea unor cântare electronice neverificate metrologic, lipsa specificării individualizate a ingredientelor în lista meniu, inclusiv a menţionării potenţialilor alergeni, depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime, schimbarea stării termice a produselor, din refrigerate în produse congelate, utilizarea unor produse alimentare congelate cu arsură de frig, folosirea unor spaţii frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate, prezenţa unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar sau lipsa cloraminei necesare igienizării.

Pe de altă parte, comisarii au descoperit refolosirea cutiilor de la materiile prime pentru a se depozita alte produse alimentare, existenţa unor ventilatoare cu depuneri de praf, la vitrinele frigorifice, nerespectarea vecinătăţii produselor alimentare, în vitrinele frigorifice, folosirea unor produse de cofetărie depozitate în spaţiul frigorific fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum, nerespectarea temperaturii reglementate prin lege pentru păstrarea preparatelor finite calde (minimum +60 grade C), nerespectarea condiţiilor de igienă în blocul alimentar sau a spaţiului de bar şi utilizarea unor cornete de îngheţată păstrate afară, în aer liber, fără să fie acoperite şi ferite de praf şi de insecte.

„Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa "expiratelor", gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută. Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil.
Nu ne lăudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri