Foto: Mediafax
Afirmațiile sale vin după ce mai multe publicații din Marea Britanie au lansat campanii împotriva deschiderii pieței muncii față de români și bulgari, începând cu 2014.
În articolul dedicat Zilei Naționale a României, ambasadorul amintește că 40% dintre muncitorii care au construit anul trecut Satul Olimpic din Londea erau români și că, la Jubileul Reginei, regele Mihai a stat alături de regina Elisabeta, „în semn de respect și recunoaștere a relațiilor bilaterale excelente dintre Regatul Unit și România”.
„Singurul con de umbră al acestora este cultura învinovățirii, răspândită de o parte a presei britanice și de câțiva politicieni. Retorica populistă poate aduce voturi astăzi, dar prețul este viața și reputația a mii de români. Printre aceștia sunt și aproape 6.000 de studenți, care învață la unele dintre cele mai bune universități britanice”, scrie ambasadorul.
„Ca ambasador, am avut ocazia să descopăr adevăratele valori ale Marii Britanii: mândrie națională, o istorie incredibil de bogată, diversitate culturală și înalte standarde morale. De aceea, este o mare surpriză să vedem cum o atitudine față de România s-a format atât de ușor, pe baza unor informații false. Cred că publicul britanic merită să-mi înțeleagă țara și dintr-o altă perspectivă”, mai scrie Ion Jinga.