Ambasadorul României la Londra: „Companiile româneşti nu exportă nici un fel de carne tocată”

Data publicării:
1102 20cheval-49023

Presa britanică publică în continuare articole care aruncă îndoieli asupra exportatorilor români, în vreme ce şefii de stat şi de guvern din Europa occidentală susţin că întregul scandal a pornit de la o simplă greşeală de etichetare. Diplomaţia românească a reacţionat cu un comunicat tranşant, în care acuzaţiile la adresa ţării noastre sunt calificate drept acte de manipulare.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, acuză că informaţii false au fost răspândite fără discernământ: „Nu a existat nici o încălcare a legilor europene de către companiile din România sau pe teritoriul României. Companiile româneşti nu exportă nici un fel de carne tocată. Carnea de cal exportată pe alte pieţe europene nu este procesată şi este controlată şi etichetată corespunzător.

Este scandalos că unele canale media au scris despre uciderea cailor sălbatici din rezervaţia naturală Delta Dunării”, a adăugat ambasadorul. „Acei cai au implantate micro-cipuri şi sunt supravegheaţi în permanenţă. Este trist faptul că s-au lansat astfel de informaţii false fără o verificare prealabilă. Acest lucru este o manipulare inacceptabilă şi cred că publicul britanic nu merită să i se prezinte informaţii false şi deformate”, a spus Ion Jinga şi la Sky News.

Comunicatul ce cuprinde aceste declaraţii a fost transmis de Ambasada României la Londra, după ce jurnaliştii tabloidului britanic The Sun au scris că, de obicei, caii din România suferă de anemie infecţioasă. Maladia ar fi asemănătoare cu SIDA, însă nu ar reprezenta o ameninţare directă pentru oameni, titra tabloidul.

În acelaşi ton, cotidianul Daily Mirror vorbeşte despre o întreagă reţea de comercializare a cărnii: cabalinele cumpărate cu aproximativ 15 euro din România şi vândute cu profituri mari abatoarelor. Din afacere ar face parte şi medici veterinari, care primesc mită pentru a falsifica documentele.

Primele consecinţe

Industria de profil din Franţa va fi atent monitorizată pînă la sfarsitul acestui an, iar Londra plănuieşte să verifice toată carnea de vită procesată în Marea Britanie. Între timp, la Bruxelles a fost convocată miercuri o reuniune a experţilor europeni şi a responsabililor implicaţi în industria alimentară.

Membri ai Uniunii Procesatorilor de Carne din Franţa atrag atenţia că acesta este unul din nenumăratele cazuri de nereguli din industria cărnii. „Întregul lanţ de distribuţie al cărnii este vinovat. Nu cred că trebuie să pasăm vina de la unii la alţii, spunând că e vina României, sau a Franţei, sau a Spanghero (compania franceză – n.red.) sau a abatoarelor româneşti. Cred că toată lumea este responsabilă. Este greu de crezut că primeşti carne de cal atunci când comanzi carne de vită şi că nimeni nu observă nimic”, crede Lur Berri, membru al Uniunii.

Scandal în Marea Britanie, confuzie în Franţa

Scandalul a provocat îngrijorări la cel mai înalt nivel în Regatul Unit şi în Franţa. „Avem cu siguranţă de-a face cu o importantă fraudă la nivel european, al cărei scop este acela ca anumite companii să facă bani - nu ştim exact despre ce companii este vorba. Nu am nici o dovadă ca să pot afirma că există un risc pentru sănătate în urma consumării produselor respective”, a declarat Marisol Touraine, ministrul francez al Sănătăţii.

În plin scandal, ministrul de Externe din Franţa a încurcat puţin datele problemei. „Nu numai ca e nevoie de o investigaţie, dar trebuie sa fie şi sancţiuni. E ceva îngrozitor Oamenii cumpără un produs şi primesc carne stricată, dacă înţeleg bine”, a spus Laurent Fabius. Desigur, nu este vorba de carne stricată, ci de carne de cal comercializată sub eticheta de carne de vită.

Bruxelles: „Nu ne aflăm în situaţia unei crize sanitare”

La Bruxelles lucrurile sunt însă clare. „Primul lucru şi cel mai important este că nu ne aflăm în situaţia unei crize sanitare. Aici este vorba despre o etichetare incorectă. De fiecare dată când un produs este scos la vânzare, responsabilitatea şi competenţa de a verifica dacă produsul este conform cu legislaţia şi nu prezintă niciun pericol este a statelor membre”, a spus Frédéric Vincent, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Între timp, şase lanţuri de magazine şi-au retras de pe rafturi produsele care ar putea conţine carne de cal. Printre acestea sunt şi Carrefour şi Cora, care au numeroare reprezentanţe şi în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...