Ambasadorul Portugaliei: Chiar şi eu mă zăpăcesc câteodată în procedurile din UE

Data publicării:
ambasadorul portugaliei

Împreună cu Grecia şi Spania, Portugalia a fost printre ţările cele mai afectate de criza financiară. Care este situaţia în acest moment?

Joao-Bernardo Weinstein, ambasadorul Portugaliei la Bucureşti: Aşa cum aţi spus, am fost foarte afectaţi de criză. Avem rezultate destul de bune, indicatorii economici sunt în general foarte pozitivi. Troica, adică grupul instituţiilor internaţionale care ne-a monitorizat îndeaproape economia în ultimii doi ani, este destul de mulţumită cu performanţele noastre şi părăsim în luna mai schema care ne-a fost impusă. Ceea ce este o veste foarte bună. Deci, în continuare, ne vom finanţa cu credite de pe piaţa internaţională şi vom fi scutiţi de condiţiile care ne-au fost impuse din exterior, pe care le-am aplicat cu greutate şi care au transformat destul de mult nu doar guvernul portughez, dar şi societatea, aş spune. Consecinţele au fost resimţite la toate nivelurile după impunerea acestor măsuri restrictive.

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile pentru Parlamentul Europei, există discuţii în toată Europa privind situaţia anumitor state. Există controverse care spun că ţările de la periferia UE nu beneficiază de avantaje suficiente ca membri ai UE sau chiar deloc. Există asemenea dezbateri în Portugalia? Care este sentimentul general?

Există mai multe aspecte ale acestei chestiuni, care trebuie răspunse în mai multe părţi. Noi am aderat la UE cu mult timp în urmă, în 1986. Până la cea mai recentă criză, începută în 2007-2008, oamenii erau în proporţie de 95% mulţumiţi de Uniunea Europeană. Nivelul de trai s-a îmbunătăţit, era un sentiment foarte bun de apartenenţă la acelaşi club, oamenii puteau călători oriunde foarte uşor, studenţii puteau studia peste graniţe, mulţi studenţi străini veneau în Portugalia, deci era un sentiment de deschidere, care era minunat şi toată lumea era fericită. După începutul crizei - şi era clar că criza avea legătură directă cu condiţiile impuse de către troică, de instituţiile care făceau parte din troică, sunt binecunoscute în Portugalia, toată lumea vorbeşte despre troică - evident, sentimentele erau mai voalate. Unii intelectuali spuneau că dacă nu eram în zona euro ne descurcam mult mai bine, pentru că ne puteam proteja mai bine economia.

În ceea ce priveşte alegerile, Parlamentul Europei este un semn de întrebare pentru cetăţeanul european, după cum ştiţi. Alegerile pentru PE nu sunt populare în Portugalia pentru că alegătorii nu înţeleg ce fac deputaţii acolo. Nu ştiu multe despre ce se întâmplă în PE, văd doar că are costuri mari, fără cine ştie ce rezultate. Este o problemă pe care PE însăşi va trebui să o rezolve la un moment dat, o problemă de imagine.

Este greu pentru cetăţeanul de rând să înţeleagă complexitatea modului în care funcţionează instituţiile europene. Trebuie să spun că fac asta în fiecare zi, dar chiar şi eu mă zăpăcesc câteodată de procedurile din UE. După cum ştiţi, în anumite cazuri, acestea nu sunt clar definite.

De la izbucnirea crizei, am văzut o ieşire în prim-plan a Germaniei, ceea ce nu era cazul acum cinci ani. Erau mai adânc integraţi în funcţionearea Uniunii Europene în general. Deci, la un moment dat, am început să ascultăm de ce toată lumea vorbeşte de Germania. Iar cetăţeanul de rând începe să-şi pună întrebări, pentru că sunt neclarităţi. Ca diplomat, am intrat în contact cu foarte mulţi oameni de diferite cetăţenii şi sunt confruntat cu aceste întrebări, cum funcţionează de fapt Uniunea Europeană? Care este ierarhia? Cine este şeful în UE? Cine este responsabil pentru politica externă în UE? Pentru că nu este o situaţie clară 100%.

Oamenii tind să vadă UE ca ezitantă faţă de Rusia şi ce s-a întâmplat în Ucraina şi Crimeea. Există într-adevăr o situaţie confuză la nivel înalt în UE faţă de aceste chestiuni sau este firesc să existe o asemenea diferenţe de opinii între 28 de ţări membre?

E.S. Joao-Bernardo Weinstein: Da, este e sigur, 28 de ţări membre întotdeauna gândesc diferit şi trebuie să discutăm şi să ajungem la un acord final. Evident, e un proces care cere timp, dar este foarte sănătos şi firesc. Oamenii trebuie să fie mulţumiţi de decizia finală, deci fără discuţie, este extrem de important ca membrii UE să fie satisfăcuţi de decizia ce va fi luată. Referitor la acest caz concret pe care l-aţi menţionat, Ucraina, o chestiune foarte serioasă, cred că sunt mai multe aspecte. Prima este că a acţiunile Rusiei au fost condamnate fără excepţie. Aici nu a existat ezitare, pentru că oamenii, toate ţările europene au fost de acord că este inacceptabilă lezarea sau atacarea suveranităţii unei alte ţări. Deci avem aici o poziţie foarte clară a UE şi toate ţările sunt pe aceeaşi poziţie. Al doilea aspect a fost cel al sancţiunilor împotriva Rusiei. Iar aceasta e mai complexă. Prin globalizarea economiei, economiile ţărilor sunt foarte legate una de alta. Noi, Uniunea Europeană, avem legături foarte strânse cu Rusia, aşa cum ştiţi, interese comerciale, fără să menţionăm gazele şi alte chestiuni de bază. Aşa că trebuie să fim prudenţi. Nu aş spune că există diferende între statele membre, dar există o anumită prudenţă şi sunt sigur că ţările vor ajunge în cele din urmă la o poziţie comună şi o înţelegere comună, dar va mai necesita discuţii.

Cum sunt relaţiile economice dintre Portugalia şi România? Sunteţi mulţumit cu nivelul acestora?

E.S. Joao-Bernardo Weinstein: Nu putem fi niciodată mulţumiţi, trebuie întotdeauna să facem mai bine. Avem o prezenţă destul de marcantă a antreprenorilor portughezi în România şi o investiţie destul de importantă în România. Nu este mică, investiţiile portugheze de până acum în România se situează undeva la 1 miliard de euro, ceea ce e destul de mult. Companiile activează în mai multe domenii: construcţii, industria farmaceutică, componente auto, deci în multe domenii diferite. In general vorbind, sunt mulţumiţi. Evident, este obişnuit pentru companii să nu fie niciodată 100% mulţumiţi. Vor să facă mai bine, să îmbunătăţească lucrurile. Deci cred că relaţiile sunt foarte bune şi sănătoase, ei vor să rămână, să continue şi să se dezvolte.

Au fost ştiri despre lucrători români înşelaţi de patroni portughezi. Este aceasta o problemă majoră?

E.S. Joao-Bernardo Weinstein: Da, cunosc bine aceste probleme, dar aş vrea să vă corectez: au fost înşelaţi de anumiţi patroni portughezi şi anumiţi patroni români din Portugalia. Deci asta s-a întâmplat concret. Iar în ultimul caz cunoscut au fost implicaţi români - sau putea fi orice etnie - a fost o reţea de crimă organizată de români. Am expulzat în România pe făptaşi şi sunt deja în inchisoare pentru că au permis imigraţia şi lucrul fără permis în Portugalia. Evident, este o excepţie pentru autorităţile noastre. Suntem bucuroşi să avem lucrători străini în ţară şi avem nevoie de ei. Suntem recunoscători că mulţi români ajută industria şi agricultura noastră, dar dorim să o facă legal şi pe baza reglementărilor şi a legilor în vigoare. Din păcate, răufăcători există peste tot şi crimă organizată la fel. De exemplu, în Olanda există multe cazuri de imigraţie ilegală şi oameni înşelaţi, la Londra la fel. Mesajul pe care aş dori să-l transmit în acest sens şi profit de ocazia aceasta pentru că este foarte important: informaţi-vă despre condiţiile şi despre posibilităţile de lucru care există în străinătate. Evident, multe lucruri sunt necunoscute şi trebuie să ştii sigur la ce să te aştepţi, ce condiţii va trebui să accepţi.

În puţinul timp pe care l-aţi petrecut în România ce vă place şi ce vă displace aici?

E.S. Joao-Bernardo Weinstein: De obicei nu formulez foarte voalat, dar nu prea au fost lucruri care să nu-mi placă. Poate traficul. Românii sunt puţin sălbatici când conduc. Îmi place să merg pe jos şi câteodată sunt speriat de maşini. Dar cred că e singurul lucru care mă deranjează.

Nu sunt foarte politicoşi, nu-i aşa?

E.S. Joao-Bernardo Weinstein: Altfel, oamenii sunt foarte prietenoşi. În weekend umblu numai în blugi şi tricou, nu ştie nimeni cine sunt şi politeţea vine natural, nu pentru că aş reprezenta ceva. E ceva firesc. Îmi place să vorbesc cu oamenii şi e foarte simpatic, pentru că imediat cum află că sunt portughez, oamenii zâmbesc, pun întrebări despre Portugalia, despre fotbal, un subiect foarte popular, apoi despre fado, deci totul e foarte plăcut. E o ţară de care puteţi fi mândri. Nu ştiu multe despre provincie, am călătorit puţin în Transilvania. Cunosc Bucureştiul destul de bine, aşa cum am spus, merg în fiecare weekend pe jos, îl cunosc bine, e un loc foarte frumos. Sper să-l cunosc şi mai bine şi după aceea putem discuta din nou, când voi cunoaşte mai bine ţara dvs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei