Ambasadori UE, la Parlament pentru discuții despre modificarea Codului Penal

Data publicării:
casa poporului crop 1

 

Actualizare 18.27. Ambasadorul Olandei a primit o invitație din partea Camerei Deputaților pentru a merge astăzi la Parlament, astfel încât parlamentarii să ofere explicații privind recentele schimbări ale Codului Penal. Invitația a fost lansată pentru această după-amiază, la ora 16.30. Ambasadorul a acceptat să participe la întâlnire, a precizat biroul de presă al ambasadei, la solicitarea Digi24.

____________________

Actualizare 17.26. Bogdan Ciucă, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, spune că „reacţia ambasadelor a fost de înţeles, atâta vreme cât nu au existat şi aceste discuții”.

În urma discuțiilor tehnice, eu cred că aceste îngrijorări s-au aplanat. Concluziile nu le pot trage. Eu pot să îmi exprim niște opinii. În urma acestor discuţii multe lucruri s-au clarificat, dacă nu chiar toate”, a spus Bogdan Ciucă.

Ambasada Germaniei la București a precizat pentru Digi24 că adjunctul şefului misiunii diplomatice, Julia Gross, și șeful Secţiei juridice şi consulare din cadrul Ambasadei „au mers la Camera Deputaţilor pentru a se informa despre modificările aduse la 10.12.2013 Codului Penal precum şi despre propunerea legislativă privind amnistierea şi graţierea.”

Biroul de presă al ambasadei SUA a precizat că misiunea diplomatică a avut discuții cu oficiali români din toate ramurile guvernului în legătură cu această problemă.

___________________

Actualizare 16.29. Un reprezentant al Ambasadei SUA va discuta mâine, cel mai probabil, cu deputații din Comisia Juridică. Parlamentarii vor avea discuții și cu reprezentanți ai Ministerului Justiției pe tema modificărilor aduse Codului Penal.

___________________

Întâlnirile nu au fost anunţate public, iar discuţiile au loc în cabinetul preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

La discuţii participă doar o parte a membrilor comisiei.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat că discuţiile cu ambasadorii au avut ca scop „clarificări pe fiecare articol în parte” și că vor urma şi alte întâlniri, potrivit Mediafax.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.

Discuțiile au loc după ce ministrul de Externe Titus Corlățean a criticat ambasadele occidentale care au avut ieri reacții dure la modificările aduse de Camera Deputaților Codului Penal.

Astfel, Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".

Şi Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat că este îngrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerând că ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi că este important să fie sprijinite inclusiv de politicieni.

Întrebat de jurnalişti ce poziţie are faţă de legea de modificarea a Codului Penal, prin care parlamentarii şi preşedintele sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici şi nu mai pot fi anchetaţi pentru o serie de infracţiuni, Martin Harris a spus că este "îngrijorat de această problemă".

"Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România", a spus diplomatul, adăugând că este foarte important ca şi ANI şi DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.

Activitatea instituţiilor care protejează statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constituţională, trebuie să se desfăşoare fără presiune politică, a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, Andrea Stohr, şefa secţiei de presă a misiunii diplomatice.

Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale Guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională – să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit”, a precizat Andrea Stohr.

Aceasta a mai spus că "integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie – şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România". "Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative", a punctat Stohr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri