Proprietarii de localuri ar putea fi scutiţi de autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu până în 31 decembrie 2016. Propunerea, venită de la Ministerul de Interne şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a fost adoptată de comisia de administraţie.
Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei de Administraţie: „Să existe un timp rezonabil în care să se facă verificări ca lumea. Să existe un timp rezonabil în care să se ia măsurile. Pentru că verificările îţi impun, ca să obţii autorizaţia, să faci o serie întreagă de lucrări, ori în mod evident sunt lucruri care nu se pot face de pe o zi pe alta”.
Există, însă, şi excepţii. Localurile care încalcă grav cerinţele minimale pentru siguranţa la incendiu pot fi amendate şi închise.
Benone-Gabriel Duduc, colonel, adjunct al Inspectorului General pentru Situaţii de Urgenţă: „În principiu vizează depăşirea numărului de utilizatori, încălcarea prevederilor legale în ce priveşte evacuarea utilizatorilor, efectuarea de lucrări de construcţie care împiedică evacuarea în siguranţă a utilizatorilor, scoaterea din funcţiune a unor instalaţii de protecţie în caz de incendiu”.
Patronii susţin că sunt foarte puţini experţi ISU, aşa că, şi dacă ar vrea, proprietarii nu ar putea intra repede în legalitate.
Răzvan Drăgan, manager al unui restaurant: „Este o gură de aer pentru toate localurile din România. Avem timp să strângem şi fondurile necesare şi să ne obţinem toate avizele de care avem nevoie, până la obţinerea avizului. Sunt foarte multe proceduri de urmat. Costurile se ridică la zeci de mii de euro”.
Ca să devină lege, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.