Video Alertă în Slănic Prahova din cauza străzii care s-a surpat. Craterul s-ar fi extins peste noapte. Prefect: Se vor face măsurători

Data actualizării: Data publicării:
crater in slanic prahova
Se iau în calcul mai multe variante, inclusiv un lac subteran care să fi dus la această surpare. FOTO: Captură Digi24

Situație critică la Slănic Prahova, acolo unde o stradă s-a surpat și a apărut un crater adânc de doi metri. Zeci de localnici au fost evacuați, iar clădirile din împrejurimi sunt în pericol. Specialiștii geologi sunt în zonă și fac permanent măsurători. Până se va veni cu o concluzie, perimetrul de siguranță a fost extins, iar traficul rutier și pietonal este interzis. Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat vineri că autorităţile vor avea luni primele răspunsuri privind dinamica terenului din zonă.

Prefectul spune că primele răspunsuri privind dinamica terenului vor fi primite luni

ACTUALIZARE 18:00 Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat vineri, la Slănic, unde o stradă s-a surpat formând un crater cu o adâncime de circa doi metri, că autorităţile vor avea luni primele răspunsuri privind dinamica terenului din zonă.

„Este vorba, în primul rând, despre foarte multe supoziţii. Până în momentul în care se vor face primele măsurători, se vor face primele comparaţii, am vrea să ne ferim în a face aprecieri că avansează surparea, că stă pe loc şi aşa mai departe. E posibil ca cei 20 de centimetri vehiculaţi să provină dintr-o aşezare ulterioară, reaşezare. Încă nu ştim. Să avem puţină răbdare şi zilele astea cu siguranţă vom putea avea o comparaţie între ziua iniţială şi a treia zi. (...) Primele răspunsuri vizavi de dinamica terenului le vom avea după trei zile, deci probabil pe luni vom avea acest răspuns. Încă o dată, vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele producerii”, a spus prefectul Drăgănescu.

Acesta a arătat că una dintre teoriile pe care le-a auzit referitoare la surparea de la Slănic face trimitere la lucrările pentru aducţiunea conductei de gaze în zonă, altele vorbind despre posibila existenţă a unui tunel subteran sau despre topirea unui filon de sare.

„Oamenii vor sta evacuaţi atâta timp cât prin această evacuare considerăm că ei sunt în siguranţă. Această măsură absolut neplăcută pentru toată lumea, şi pentru cei afectaţi şi pentru noi, cei care luăm această măsură, se face doar pentru binele acestor oameni”, a mai declarat Emil Drăgănescu.

Potrivit acestuia, specialiştii care au verificat subsolurile blocurilor evacuate au constatat că structura de rezistenţă nu este afectată la acest moment.

ACTUALIZARE 14:15 La o zi după craterul format în oraș, localnicii au sesizat probleme și la grădinița Nr.1 din Slănic. Părinții au avertizat autoritățile că pereții unității crapă de pe o zi pe alta. Prefectul județului Prahova a trimis un control la grădiniță pentru a vedea dacă situația are legătură cu craterul din oraș.

ISU a venit cu un răspuns în legătură cu această situație.

„Urmare a sesizărilor primite, o echipă operativă a ISU Prahova s-a deplasat la imobilul cu destinația grădiniță, care se află la o distanță de aproximativ 400 m fața de locația unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informațiile conform cărora situația de urgență produsă în data de 25.04.2024 a afectat și unitatea de învățământ. La locul solicitării, pompierii au constatat existența unor crăpături la pereții imobilului, însă, conform reprezentanțiilor grădiniței, acestea existau și s-au accentuat”, a transmis ISU.

Potrivit autorităților, în unitatea de învățământ nu se desfășoară activități.

„Până la o expertiză de specialitate, nu putem confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la unitatea de învățământ preșcolar. Totodată, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 25.04.2025, a fost adusă în discuție și locația grădiniței, experții cooptați neputând să formuleze o recomandare în lipsa unor expertize de specialitate. De asemenea, dorim să informăm că măsurile adoptate au fost luate gradual și au caracter preventiv, iar acestea au ca scop protejarea vieții cetățenilor și nu acela de a crea un disconfort. Dorim să mulțumim locuitorilor imobilelor din zona afectată pentru că au dat curs recomandărilor noastre și să-i asigurăm că toate instituțiile implicate în gestionarea acestui eveniment depun toate eforturile pentru ca disconfortul creat să aibă un impact cât mai mic”, se mai arată în comunicatul ISU.

ACTUALIZARE 11:20 „În urma măsurătorilor efectuate în aceasta dimineață, s-a constatat accentuarea tasării terenului cu aproximativ 20 cm”, a transmis DSU.

42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate, iar prin grija administrației publice locale, două familii au fost adăpostite la operatorii economici de pe raza localității.

„Situația este continuu monitorizată, iar personal specializat contractat de Primaria Slănic efectuează măsuratori în vederea transmiterii acestora expertului tehnic în domeniul Af (Rezistența Mecanică și Stabilitatea Terenului de Fundare a Construcțiilor și a Masivelor de Pământ). Totodată, echipele operative ale IGSU, Poliția Română și Jandarmeria Română sunt prezente la fața locului pentru asigurarea măsurilor din aria de competență și vor rămâne în dispozitiv atâta timp cât situația o va impune”, a mai transmis DSU.

ȘTIRE INIȚIALĂO stradă din Slănic Prahova s-a surpat din senin. În asfalt a apărut un crater uriaș cu o adâncime de peste doi metri. Crăpătura s-a extins, iar craterul are acum 60 de metri pătrați. Experții care s-au dus acolo nu au vești bune. Se așteaptă ca groapa să nu poată fi stabilizată. Sunt zeci de oameni evacuați, din casele din zonă și o întreagă scară de bloc. Autoritățile spun că în apropiere a mai fost o surpare în urmă cu câteva luni. Întreaga localitate stă pe un zăcământ uriaș de sare.

Totodată, a fost evacuat și tot personalul din secția de poliție aflată în zona respectivă.

Autoritățile și-au dat seama că, cel puțin vizual, craterul s-a mărit, însă au fost montați mai mulți senzori.

Localnicii spun că trăiesc un coșmar

Localnicii spun că trăiesc un coșmar și că se simt permanent în pericol.

Localnic: „Suntem speriați, suntem îngrijorați, sunt o grămadă de persoane vulnerabile, persoane în vârstă. Este o localitate îmbătrânită și suntem efectiv în pericol, putem să ne trezim în orice moment că ne-a înghițit pământul cu tot cu bloc.”

Localnică: „Extrem de gravă. Se știe de ani de zile. Cred că toată apa din Baia Baciului se infiltrează undeva aici și cred că astea sunt problemele. Sunt probleme, au fost și acolo, în piață, probleme, lângă salină. Și acolo au început să plece casele.  Nu s-a luat nicio măsură, că dacă se luau măsuri, nu se ajungea aici.”

Localnic: „S-au fisurat și clădirile, și blocul, trotuarul flambează. E posibil să se ducă mai mult, să dărâme blocuri, să facă evacuare.”

Toma Bogdan - căpitan Departamentul pentru Situații de Urgență: „Au fost identificate spații unde populația din imobilele afectate sau posibil a fi afectate să fie cazate peste noapte sau atât timp cât situația o va impune.”

Autoritățile spun că nu este prima dată când se confruntă cu acestă situație.

Experții fac verificări

Emil Drăgănescu - prefectul județului Prahova: „În apropiere a fost o surpare punctuală acum câteva luni.”

Remus Moraru - primar Slănic: „În zona asta niciodată n-au fost. În partea cealaltă sunt zone, pentru că e sarea mai aproape de suprafața pământului, dar aici nu. Nu ne dăm seama nimic, pentru că nimeni nu știe ce e sub.”

O echipă de experți tehnici este prezentă la fața locului și face verificări pentru a stabili cauza producerii surpării și ce riscuri sunt în zonă.

Se iau în calcul mai multe variante, inclusiv un lac subteran care să fi dus la această surpare.

De asemenea, zona este exploatată de sute de ani și există și varianta ca sub loc să fie o galerie subterană.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri