Alertă europeană privind infectarea cu E.coli. ANSVSA: Nu consumați lactate Brădet produse în februarie

Data publicării:
56eb32ae682ccf382123abdf

Actualizare 12:50. Declarații la Ministerul Sănătății cu privire la infectarea cu E.coli.

Medicul Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie a spitalului „Marie Curie”, a declarat că din copiii internat de la începutul acestei crize mai sunt internați acum doi copii: un sugar de șapte luni și jumătate, care are o formă mai severă de sindrom hemolitic uremic, dare care acum e mai bine. El va mai face dializă și va mai rămâne o vreme în spital. Cel de-al doilea pacient are o formă incompletă de SHU și nu a necesitat dializă.

Medicul a amintit că 12 copii au fost externați până acum și că, din păcate, trei copii „s-au pierdut”.

Amalia Șerban (Ministerul Sănătății) a declarat despre cazul copilului din Italia că provine dintr-o familie de români stabilită în Italia. Familia a consumat brânză de burduf produsă în România, în data de 5 martie, iar a doua zi au început să prezinte stări diareice, însă doar copilul a fost internat în spital, pe 12 martie, la secția de nefrologie. Li s-au administrat antibiotice.  Apoi s-au prelevat probe din brânza de burduf și s-a stabilit că „în produs s-a identificat tulpina E.coli O26, pozitiva pentru verotoxina 1 și 2”. 

Autoritățile sanitare italiene au dispus retragerea acestor produse din magazinele din Italia”, a precizat Amalia Șerban.

„Concluzia experților a fost că sunt trei evidențe clare ale legăturii acestui caz cu cazurile de îmbolnăvire din România și anume: identificarea produsului lactat fabricat și importat din România, existența 26 în probele biologice de la copil și identificarea tulpinii O26 din proba de brânză”, a precizat ea.

Andrei Butaru, preşedintele ANSVSA:

„Au fost identificate o serie de alimente suspicionate ca probabilă sursă a îmbolnăvirilor. Pe 26, împreună cu reprezentanții DSP din Argeş am recoltat probele indicate prin anchetă și au fost trimise către ISPV. Pe 27, ISPV emite buletin de analiză parțial privind prezența E.coli O26 în probele de brânză proaspată produsă la o fabrică din Argeş.

Inspectorii din Argeş, pe 28 au mers la unitate pentru verificări. Lotul de brânză a fost de 25 kilograme, produse pe 22.02, cantitate care n-a mai fost găsită la producător sau la comercializare.

Măsura dispusă au fost sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă, până la elucidarea situației. Firma Brădet, pe 28, anunță că încetează benevol activitatea secțiilor de producție. Pe 29.02 au fost recepționate la ISPV 37 de eșantioane din probe prelevate în Argeş, Dolj și Bacău.

Din cele 194 de eșantioane analizate, s-a găsit E.coli grupul O26 din proba de pui spate cu gât, recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele incriminate în anchetă.

În 1 martie s-au prelevate probe și din alte produse lactate ale firmei Brădet, pe care s-a pus sechestru sanitar-veterinar și de la cele doi spitale cu care firma avea contract.

În 2 martie s-a verificat ferma furnizoare de lapte și s-au prelevat probe de lapte crud materie primă, trimise la ISPV pentru analiză.

Pe 3.03 2016, participarea ANSVSA la conferința ACDC, cu următoarele recomandări: se va extinde ancheta și va preleva probe din unitățile de procesare ingredienți utili în proc tehnologic, ambalaje, probe de sanitație de pe filtrele de pasteurizare de la fermele furnizoare de lapte și probe de fecale.

În 4.03, ANSVSA informează MS despre cele întreprinse. În 5.03, ferma Brădet anunță retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie.

În 6.03 ni se furnizează de ANSVSA listele de distribuție ale clienților din România, și aici se găsesc 20.364 kg, întreaga cantitate retrasă și distrusă, și din statele membre: Spania 10.385, Germania: 1.410 kg, Belgia 1.108, Italia: 6.517 kg.

După declanșarea alertei în Italia, au fost primite documente de retragere din Madrid 1.112 kg, Italia 546, restul documentelor urmează să sosească pe măsura finalizării retragerii.

Pe 7.03, listele de distribuție au fost transmise Comisiei Europene de a se stabili încadrarea în tipul de notificare. ANSVSA identifică dispozițiile de retragere și rechemare a loturilor de produse prin care s-a depistat prezenta genelor verotoxigene.

În acest moment putem spune doar cantitățile pentru care am primit documente de distrugere. Din România, tot ce înseamnă produse ale firmei incriminate, 20.364 kg, iar din Spania - 1.112, Italia - 546,4 kg.

În ceea ce privește acțiunea de retragere de pe piața națională a produselor Brădet, toate produsele fabricate în februarie. Acum putem spune clar că sunt retrase pe lanțurile comerciale. Există posibilit să mai fie în case. Îi anunțăm că nu trebuie să consume produsele incriminate.”

Întrebat dacă ANSVSA a găsit E.coli în alte produse de la Brădet, președintele insituției a răspuns că da, într-un cașcaval, pe 7 martie. Despre faptul că probele au fost luate pe 1 martie, dar că pe 7 martie s-a găsit E.coli în cașcaval, Andrei Butaru a spus că primele probe au fost negative. „După discuția cu ACDC am extins la mai multe sortimente. Tot ce înseamnă produs lactat. Am luat eșantioane din fiecare. Și cașcaval. Nu în toate loturile poate să existe”, a precizat el.


Alerta vine în contextul în care autoritățile italiene au confirmat o legătură între brânza produsă de Brădet și cazul copilului din Florența internat în spital cu E.coli.

Produsul, brânză din lapte de oaie, este realizat în România și distribuit și în țări precum Franța, Germania și Italia.

Informația a fost publicată pe sistemul rapid de alertă, pentru ca autoritățile să intervină în timp rapid și să elimine orice pericol.

Tot astăzi, Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunţat Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, potrivit News.ro.

Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia – n.r.) a dus la o intervenţie a Ministerului Sănătăţii pentru a reevalua eficienţa sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene”, a anunţat asociaţia într-un comunicat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...