Miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova este nici mai mult nici mai puţin decât viitorul statului de peste Prut: dacă va continua să se apropie de Uniunea Europeană ori se va întoarce din nou, politic, spre răsărit, către Rusia. Contextul geopolitic în care au loc alegerile este însă unul extrem de tensionat. Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a iritat profund Rusia, care a pus embargo asupra unor produse moldoveneşti, iar vecinătatea Ucrainei şi Crimeei complică şi mai mult lucrurile. Tocmai de aceea, tinerii moldoveni s-au mobilizat pe reţelele de socializare.
Înaintea alegerilor din 30 noiembrie, basarabenii au luat modelul românilor şi au creat pagini pe site-urile de socializare unde îndeamnă cetăţenii să meargă la vot.
Potrivit ultimului sondaj realizat de IMAS, dacă astăzi ar avea loc alegerile, partidele pro-europene ar câştiga scrutinul în faţa comuniştilor sau simpatizanţilor Rusiei. Daniela Mărgărint, studentă la Drept, la Iaşi, spune că de rezultatul acestor alegeri depinde dacă se va mai întoarce sau nu acasă.
„Dacă ar câştiga comuniştii, cred că mi-ar crea foarte mari probleme de a mă întoarce acasă şi cred că ar fi un pas spre a pleca”, a spus studenta Daniela Mărgărint.
„Cine trebuie pentru noi ar însemna oamenii care să facă ceva pentru tineri, să facă ceva pentru oameni, nu optăm pentru un partid, nu optăm pentru o opţiune sau o platformă politică, optăm pentru o dreaptă care să ducă Republica Moldova acolo unde-i este locul, în rândul statelor europene , dezvoltate care tind spre un mediu de viaţă normal”, a spus Ion Barbărasă, preşedintele ATRAG.
”Eu voi vota cu speranţa că schimbările care vor avea loc acum să-mi afecteze bătrâneţea mea. Să ajung eu la pensie şi să văd eu schimbarea”, a spus Vârlan Tudor, student la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi.
La alegerile precedente, de acum patru ani, aproximativ 2.000 de studenţi basarabeni au votat la Iaşi. Anul acesta, tinerii spun că vor ieşi la vot în număr şi mai mare.
Situaţia petrecută în diaspora, la alegerile prezidenţiale din România, s-ar putea repeta şi la Iaşi, pe 30 noiembrie, deoarece, pentru toţi basarabenii din judeţul Iaşi, au fost deschise doar două secţii de votare. Una dintre ele va fi aici, la Consulatul General al Republicii Moldova.
În Moldova, vor mai exista încă două secţii, una în Bacău şi alta în Suceava. Alte şapte secţii de votare au fost deschise în alte regiuni ale României.