Peste 72.000 de locuitori din 35 de comune din Apuseni trebuie să răspundă prin da sau nu la întrebarea legată de repornirea mineritului în zonă. Localnicii sunt de acord cu referendumul, chiar dacă organizarea sa este plătită din banii de la bugetul local.
„Situația e grea. Nu au serviciu, nu au unde să lucreze și ar trebuie să se facă ceva să înceapă. Eu am lucrat vreo 30 și ceva de ani în mină”, a spus un localnic de la Roșia Montană.
„Munții Apuseni au trăit întotdeauna din minerit, niciodată nu s-a putut face altceva decât minerit. Și eu am lucrat 17 ani până s-a închis mina și bunicii mei și toți au lucrat în minerit”, a adăugat un alt localnic.
La baza referendumului stă un memoriu pe care primarii din 35 de localități l-au făcut către Consiliul Județean Alba.
„Am fost unul dintre primarii care am hotărât să inițiem această acțiune pentru că aici în zonă trebuia să dezvoltăm mineritul. Avem atâtea resurse în zonă și trebuie valorificate”, a declarat Nicolae Simina, primarul localității Abrud.
Locuitorii din zonă vor vota de două ori
Consiliul Județean Alba trebuie să suporte din propriul buget banii pentru organizarea referendrumului, după ce Biroul Electoral Central a refuzat să permită desfășurarea acestuia în aceleași birouri electorale cu alegerile generale pe motiv că nu este un subiect de interes naţional.
„Se speră că rezultatul acestui referendum să contribuie la fundamentarea politicilor economice care vor urma pentru dezvoltarea zonei Apusenilor”, a declarat Mariana Hurbean, secretar la primăria Alba.
Vor fi pregătite 148 de secții de vot, altele decât cele în care aceştia îşi vor vota parlamentarul. Minele din Apuseni, cel mai important loc de muncă pentru majoritatea localnicilor, au fost închise în urmă cu mai bine de 10 ani.