Anul acesta, în iarnă, am putea avea doar vaccin antigripal produs la Cantacuzino, nu şi ser anti-TBC. Pe acesta vom continua să îl importăm.
„Ei sunt gata să fie acreditați, validați și dupa aceea să intre în producție. Butonul stă blocat de trei ani”, spune Sorin Oprescu, primarul Capitalei.
Institutul Cantacuzino poate intra în faliment dacă nu reia urgent producţia. Agenţia Naţională a Medicamentului a acreditat Laboratorul de calitate, iar obţinerea autorizaţiei înseamnă repornirea liniei pentru serul antigripal. Însă, în privinţa vaccinului anti TBC, lucrurile sunt mai complicate.
„Din nefericire, în 2010 toate licenţele Institutului Cantacuzino au fost depuse la Agenţia Naţională a Medicamentului, institutul declinându-şi posibilitatea de a mai continua fabricarea acestor tipuri de vaccinuri. Ca să se reia producţia este nevoie să înceapă din nou toate procedura de acreditare, procedură care poate dura de la un an la trei ani”, spune ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Până în 2010, la Institutul Cantacuzino se produceau 15 seruri şi vaccinuri. Cantastimul, Polidinul, vaccinurile antirabic sau antitetanos sunt doar câteva dintre produsele care au făcut faimos Institutul, dar care acum sunt doar istorie.