Agenda sfârşitului lumii: Zeci de mii de turişti în America Centrală şi Stonehenge, mii de mesaje panicarde adresate NASA
Potrivit calendarului mayaş, ziua de 21 decembrie marchează încheierea unei ere de 5125 de ani și începutul uneia noi. Cu această solemnă ocazie, mii de oameni, adepţi ai cultului new age, mistici, lideri spirituali sau simpli turişti s-au adunat la piramida de la Chichen Itza, din Mexic, unul din locurile sacre ale vechilor mayaşi.
„Este un moment foarte important, ne reconectăm cu lucurile de care am uitat, cu eoni, natură, cosmos, planetă”, spune un locuitor prezent la ceremonii. Pentru alţii, ziua de 21 decembrie este şi un motiv de a petrece. „Am crezut că va veni pe 21 decembrie, dar oamenii de aici ne-au asigurat că nu va fi sfârşitul lumii, ci doar sfârşitul unei ere”, spune o turistă din Canada.
În Peru, şamanii, urmaşi ai unei alte civilizaţii dispărute – Inca - au îndeplinit un ritual special pentru a alunga orice eventuală catastrofă prevestită de mayaşi. „Am cerut Mării şi Pământului, Mamei Pământ, Soarelui şi strămoşilor noştri să nu mai fie ghinioane, moarte, egoism, umilinţe, pentru că în realitate sfârşitul lumii nu există”, susţine „vindecătoarea” Celina Gutierrez.
În majoritate creştini romano-catolici, descendenţii civilizaţiei maya sunt impresionaţi de valul de turişti străini adunaţi la templele ridicate de strămoşii lor, mai degrabă decât de sfârşitul lumii. „Când se vorbeşte despre sfârşitul lumii suntem portretizaţi ca nişte vrăjitori, şi nu ca ceea ce suntem cu adevărat. În credinţele noastre, suntem adevăraţi savanţi. Credem că nu e corect să spuneţi că vine sfârşitul lumii, pentru că este asociat cu Apocalipsa”, declară un reprezentant al etnicilor mayaşi, Alberto Marroquin.
Din punct de vedere astronomic, pe lângă solstiţiul de iarnă, data de 21 decembrie 2012 marchează şi un eveniment rar: Pământul şi Soarele sunt pe aceeaşi linie cu centrul galaxiei, un moment care nu s-a mai repetat de 26.000 de ani.
Specialiştii NASA răspund
De câteva zile, în contextul acestui moment fierbinte, NASA este asaltată de mii de apeluri telefonice şi email-uri, toate legate de subiectul sfârşitului lumii. Prezicerile mayaşe au îngrozit mulţi creduli, aşa că aceştia caută răspunsuri la specialiştii NASA. 300 de persoane sună zilnic şi întreabă dacă vreun meteorit sau o cometă se apropie de Pământ.
Ca să mai calmeze spiritele, cercetătorii au creat un topic pe pagina oficială, vizitat deja de 4,6 milioane de utilizatori. Concluzia faimoasei agenţii americane: ziua de 21 decembrie 2012 este o zi ca oricare alta.
Vladimir Putin: „Eu ştiu când va veni sfârşitul lumii”
În conferinţa anuală de presă susţinută la Kremlin, Vladimir Putin a vorbit şi el despre apocalipsă. Preşedintele Rusiei a răspuns la întrebări legate de politică internă şi externă a Rusiei, dar şi la întrebări cu caracter personal. Întrebat de jurnalişti dacă vine sfârşitul lumii, Putin a răspuns că el nu crede în astfel de speculaţii.
„În primul rând, ştiu când va veni sfârşitul lumii. În aproximativ 4,5 miliarde de ani. Pentru că, din câte îmi amintesc, ciclul de funcţionare a sursei noastre de lumină, soarele, este între 7 şi 14 miliarde de ani, iar noi suntem acum la jumătatea perioadei. Atunci soarele se va stinge şi atunci va veni sfârşitul lumii”, a spus liderul de la Moscova.
Solstiţiul de iarnă, celebrat la Stonehenge desfârşitul lumii
La ansamblul megaliticStonehenge, peste 14.000 de oameni din toată lumea, turişti şi adepţi ai cultului Soareluiau sărbătorit cu dansuri şi cântecesolstiţiul de iarnă, cu care coincide așa-zisul sfârșit al lumii.
Celebrarea păgână a Soarelui are loc în fiecare an la Stonehenge şi atrage de fiecare dată zeci de mii de curioși. În fiecare an, ei participă la opt festivităţi diferite, fiecare dintre acestea marcând o anumită etapă din ciclurile Lunii şi Soarelui.
Stonehenge este cel mai important complex de acest gen din lume, despre care se presupune că ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui. Ansamblul megalitic este inclus în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1986.
Solstițiu de iarnă: noaptea cea mai lungă, ziua cea mai scurtă
Vineri, 21 decembrie 2012, la ora 13.11 (ora României), are loc solstiţiul de iarnă. Va fi cea mai lungă noapte din an – de-acum, până în 21 iunie, ziua va creşte, iar durata nopţilor va scădea treptat.
Iarna meteorologică a început deja în 1 decembrie, însă iarna astronomică îşi intră în drepturi doar după solstiţiul de iarnă. În această zi, 21 decembrie 2012, ziua are cea mai scurtă durată – 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea este cea mai lungă din an: va dura 16 ore şi 10 minute. În emisfera sudică, această dată marchează începutul verii astronomice.
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare
(vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pămîntului nu este perpendiculară pe orbita lui. Din punctul de vedere al zonelor ecuatoriale solstițiile nu pot fi numite nici „de vară” nici „de iarnă”.
Denumirea de solstițiu provine din latinescul solstitium, format din sol (soare) și stitium, de la verbul sistere (a se opri, a rămîne constant; v. a sista). Spre deosebire de celelalte zile din an, cînd unghiul făcut de soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimbă semnificativ, de la
o zi la alta, la solstiții acest unghi devine staționar, din cauza inversării sensului său de variație.
- Etichete:
- sfarsitul lumii
- video
- apocalipsa
- calendar maya
- solstitiu de
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News