„Am investit peste 50.000 de euro într-un cazan, pentru a continua lucrurile bune lăsate din bătrâni şi a duce mai departe tradiţia şi produsul naţional”, spune Cătălin Şoarece. El a plecat la muncă în Italia când avea 18 ani. A ajuns să conducă o cramă în Peninsulă, dar visul dintotdeauna a fost să strângă bani pentru a cumpăra, acasă, în Vâlcea, distileria unde au muncit bunicul şi tatăl lui.
După 15 ani printre străini şi-a văzut visul împlinit. A investit cei 300.000 de euro caştigaţi în vechiul conac şi distileria de la 1900.
„Când eram mic copil veneam aici cu căruciorul cu prune, cu mere şi ne luam ceva bănuţi. Mi-au rămas în minte lucrurile ăstea şi am încercat să readuc la viaţă ceva care cred că, dacă nu veneam să investesc, dispăreau”, spune Cătălin Şoarece.
Comuna Stroeşti este cunoscută pentru prunele, merele şi perele aromate. Aşa se face că şi ţuica şi rachiul produse de Cătălin sunt foarte apreciate. Vinde peste 10.000 de litri în crame din toată ţara.
„Am avut un salt enorm şi în ultimii doi ani se cunoaşte. (Există, n.r.) o cerinţă mai mare pe restaurantele şi pe barurile de lux, cramele deja ştiu produsele, pleacă foarte mult în partea Ardealului”, mai spune bărbatul.
Pentru procesul de producţie, Cătălin nu a uitat nicio clipă de reţetele tradiţionale.
Un secret pentru obţinerea unui produs de calitate este şi modul în care fermentează fructele. Procesul are loc în butoaie vechi de peste 80 de ani, pe care investitorul le-a păstrat încă din momentul în care a preluat distileria.
De pe urma distileriei au de câştigat şi localnicii din comună, care reuşesc să-şi vândă acolo fructele.
Un litru de ţuică de 50 de grade pleacă din distileria lui Cătălin cu preţul de 70 de lei.