Aderarea României la Schengen, amânată pentru o dată încă neprecizată

Data publicării:
07032013 20schengen-53439

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen figura pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care începe azi la Bruxelles.

Actualizare 12.12.Printre primii oficiali care au sosit la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne s-a numărat ministrul irlandez al Justiţei, al cărui stat deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Alan Shatter a precizat, de la bun început, că nu se va lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Vom discuta despre România şi Bulgaria. Nu ne aşteptăm să ajungem la o decizie finală astăzi. Va fi o discuţie şi vom trage nişte concluzii la finalul reuniunii”, a spus el.

Tranşant, ministrul olandez al Justiţiei a precizat că nu există nicio şansă pentru România şi Bulgaria să primească un răspuns referitor la aderarea la Schengen înainte de decembrie 2013.

„Astăzi nu vom lua nicio decizie. Este o reuniune de informare. Următoarea sesiune va avea loc în decembrie. La acest moment, aşteptăm două rapoarte MCV pozitive, acesta este punctul de vedere al guvernului”, a declarat Fred Teeven, ministrul olandez al Justiţiei.

Reprezentantul Bulgariei, stat care aspiră alături de România la aderare, s-a arătat resemnat. „Vom căuta să ajugem la un acord în viitor, astfel încât Bulgaria şi România să adere la Schengen. Încă din martie 2011, Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile asumate şi am întrunit toate criteriile pentru aderarea la Schengen.Ştim că aderarea Bulgariei a fost amânată cu doi ani din cauza opoziţiei Germaniei şi Finlandei”, a spus Țvetan Țvetanov, ministrul bulgar de Interne.

----------------------------------

Va fi însă o discuţie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen. Iniţial, în cadrul reuniunii ar fi urmat să se ia o decizie în privinţa acceptării României şi Bulgariei.

S-a renunţat însă, din cauza lipsei de consens în rândul statelor membre, privind o eventuală extindere a spaţiului de liberă circulaţie.

Alături de Germania şi Finlanda, acum şi Franţa s-ar număra printre statele hotărîte să blocheze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Corupţia şi proasta funcţionare a statului de drept sunt motivele invocate de opozanţii României.

Un sprijin neaşteptat vine însă din partea Comisiei Europene, care a subliniat că stabilirea unui calendar clar pentru România şi Bulgaria trebuie să rămână o prioritate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri