Acum 100 de ani, economia României era motorul Europei
Data publicării:
În 1913, economia României concura cu cea a Austriei şi a Olandei. Produsul Intern Brut reprezenta 0,8% din economia mondială, la distanţă foarte mică de cele două ţări. La acea vreme, ţara noastă deţinea o pondere mai mare în PIB-ul mondial chiar decât Suedia şi Danemarca. După Unirea din 1918, însă, economia României a coborât vertiginos. Opt ani mai târziu, PIB-ul pe cap de locuitor era cu aproape o treime sub nivelul din 1913.
În urmă cu un secol, leul era o monedă puternică şi valora cât un franc elveţian. Acum insa francul a ajuns la 3,74 de lei. La acea vreme, o liră sterlină se cumpăra cu 25,5 lei, acum costa 5,55 lei. Un dolar american costa 5 lei, acum valoreaza 3,4 lei.
Până la Primul Război Mondial, România nu a cunoscut fenomenul inflaţiei. Asta pentru că economia era stabilă şi exporta mai mult decât importa. Acum, indicatorul care arată evoluţia preţurilor a ajuns la 4,96 la sută şi a depăşit ţinta stabilită de Banca Naţională. De vină au fost instabilitatea politică din vară, dar şi seceta prelungită.