Cu toate că perspectiva de a călători sau munci în Statele Unite fără a avea nevoie de viză este încă îndepărtată, veştile sunt bune. Procentul vizelor refuzate de Ambasada SUA a scăzut din 2006 până acum de la peste 30% la 9,8%. Mai e încă drum lung totuşi până la ţinta de 3%, prag de respingere considerat acceptabil de Washington pentru ridicarea vizelor.
Henry Leighton, consul general: Avem o problemă cu procentul refuzurilor, da. Dar în privinţa tuturor celorlalte condiţii, încercăm să lucrăm cu autorităţile române. Acesta este un aspect pozitiv. Mai sunt însă probleme cu extrădările şi repatrierile.
Oficialii americani spun că totul depinde de cât de pregătiţi vin cei care cer viză. Primul pas este completarea unui formular şi achitarea unei sume de 160 de dolari la bancă. Documentele necesare se găsesc pe internet, la adresa ustraveldocs.com/ro.
Tyler Mason, consul general adjunct: Odată ce aţi plătit taxa veţi primi o chitanţă. Iar după ce aţi completat formularul online, va trebui să scoateţi la imprimantă pagina de confirmare.
La aceeaşi adresă de internet puteţi să vă faceţi şi programarea pentru a merge la interviu, ultima etapă înainte de a afla dacă primiţi sau nu viză. Abia după ce veţi stabili data şi ora, mergeţi la sediul ambasadei. La poartă vă va aştepta un angajat care va verifica datele dumneavoastră şi vă va permite accesul.
Odată intrat în ambasadă, primiţi un bon de ordine şi trebuie să mergeţi la trei ghişee.
Acolo prezentaţi paşaportul, pagina de confirmare şi chitanţa de la bancă. După care mergeţi la alt ghişeu unde vi se iau amprentele. Ultimul pas este interviul.
Interviul durează în jur de cinci minute, iar dacă angajatul ambasadei este convins că nu vreţi să mergeţi în America pentru a rămâne definitiv, vă anunţă la finalul lui dacă veţi primi sau nu viza.