Alegerile prezidențiale și parlamentare din 1990 au venit în contextul tensionat al fenomenului Piața Universității.
„Sunt unii care le plâng de milă, care le plâng de milă câtorva golani care provoacă dezordine în centrul orașului”, spunea atunci Ion Iliescu.
În această conjuctură a început campania electorală.
„Ceea ce contează este ca sacrificiul de sânge, sacrificiul extraordinar al poporului român”, spunea Ion Raţiu în documentarul „După revoluţie”', în regia lui Laurenţiu Calciu.
„Iliescu! Iliescu te votăm, te votăm cu neamu'/Ca să moară de necaz Raţiu şi Câmpeanu!” - așa scanda mulțimea atunci.
Şi l-au votat. 85% dintre români l-au ales preşedinte pe Ion Iliescu. Radu Câmpeanu a obţinut 10,6% din voturi, iar Ion Raţiu - 4,29%. Prezenţa la vot a fost cea mai mare din istoria postdecembristă - 86%. Ion Raţiu a susţinut însă că alegerile au fost fraudate.
„Este un dezastru ca în Parlament FSN să aibă cel mai mare număr de mandate, iar Ion Iliescu să fie preşedinte”, a acuzat el.
În Parlament, Partidul Naţional Ţărănesc a avut un scor mic, 2,5%. Nici liberalii nu au avut un rezultat cu mult mai bun. Ambele formaţíuni au fost depăşite de UDMR, clasat pe locul doi, după FSN. Frontul a obţinut 66% din voturi şi a făcut singur guvern, situaţie unică în istoria de după '89. Scorul uriaş obţinut de FSN nu trăda deloc pasiunile politice și disputele din Piața Universității din timpul campaniei.
După 24 de ani, Ion Iliescu spune că nu are niciun regret şi nici n-ar fi făcut lucrurile altfel.
„Întotdeauna e greu să schimbi ceea ce s-a făcut. Putem doar să analizăm cu mai multă luciditate. Nu cred că aş face foarte multe lucruri în mod diferit. Eu cred că a contat maniera echilibrată în care ne-am străduit să abordăm inclusiv stările conflictuale din societate”, a declarat Ion Iliescu pentru Digi24.
Şi totuşi, spiritele nu s-au calmat. După Piaţa Universităţii a venit mineriada din 13-15 iunie.
Petre Roman: Dacă e să comparăm cu felul cum acţionează poliţia în vest ei au fost nişte mieluşei.
Miner: Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată!
Ion Iliescu: Vă mulţumesc încă o dată pentru ce aţi demonstrat în aceste zile, că sunteţi o forţă, cu o înaltă disciplină muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu.
„Asta era de asemenea exprimarea unor categorii de oameni care voiau să fie factori activi trebuie privit cu ochii prezentului o realitate a vremii de atunci”, a mai spus fostul președinte la Digi24.
Din confuzia generală de după Revoluție, când oamenii încă își căutau identitatea, au rezultat nu numai un președinte ales cu o majoritate covârșitoare și un partid dominant, cum nu se întâmplă în democrații cu tradiție, dar și un Parlament pestriț și debusolat.
Parlamentul din 1990 a fost ales pentru doi ani și, ca o curiozitate, din Adunarea Deputaților făceau parte nu mai puțin de 28 de partide politice plus minoritățile. Iar la Senat erau 7 partide politice.
Numărul impresionant de formațiuni politice din Parlament a fost posibil din cauza lipsei pragului electoral, acum avem un prag de 5%. Şi numărul parlamentarilor a fost foarte mare: 515.