În incubatoarele din secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Polizu din Bucureşti sunt îngrijiţi copii despre care se poate spune, la propriu, că sunt „o mână de om”. Născuţi la puţin peste 20 de săptămâni şi cântărind câteva sute de grame, fac eforturi să trăiască, dar la fel de multe eforturi fac şi medicii să îi ţină în viaţă. Dacă s-ar fi născut în oricare alt spital din ţară, şansele lor de supravieţuire ar fi mult mai mici.
Şeful secţiei de terapie intensivă de la Maternitatea Polizu, dr. Silvia Stoicescu, încearcă să definească munca medicilor de aici: „Această categorie de copii necesită o investiţie enormă, ar spune un finanţist. Dar eu întreb: cât costă viaţa?”
În vreme ce în România rata mortalităţii infantile este de 9,4 la 1000 de nou-născuţi, în vestul continentului este de doar 3 la 1000 de nou-născuţi, iar principala cauză este lipsa dotării cu aparatură modernă a maternităţilor. Acum, cu un milion de lei strânşi din donaţii, organizaţia Salvaţi Copiii va dota cu incubatoare 15 spitale de copii din ţară, ceea ce înseamnă că 327 de nou-născuţi pot fi salvaţi, iar 380 de naşteri pot avea loc în condiţii normale.
Dar supravieţuirea copiilor depinde şi de modul în care se îngrijesc femeile de-a lungul sarcinii. „În comunităţile în care noi lucrăm, 40% nu au fost la doctor, nu şi-au făcut un control ginecologic sau sunt analfabete”, afirmă directoarea organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu. Iar politicile ministerului Sănătăţii în acest sens nu dau nici ele rezultate: „Statul român încă nu a reuşit să îşi protejeze copiii, prematurii, să protejeze gravidele, astfel încât mortalitatea infantilă să scadă într-un ritm în care să mulţumească societatea”, susţineministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.