26 martie este o zi cu multiplă semnificaţie pentru familia regală. În anul jubiliar 2016 se sărbătoresc 135 de ani de la proclamarea regatului României. Este ziua în care Carol I a devenit rege prin votul reprezentanţilor naţiunii. România modernă sărbătoreşte şi aniversarea principesei Margareta, custodele Coroanei.
Evenimentul a debutat cu acordarea Înaltului patronaj al Casei Regale pentru revista "Timpul", care împlinește 140 ani de la înfiinţare. În holul de onoare al Castelului Peleş, principesa moştenitoare a decorat mai multe personalităţi care au impresionat prin activitatea lor publică. Printre acestea, mitropolitul Teofan al Moldovei şi poetul Mircea Cărtărescu.
„Decoraţia regală Nihil Sine Deo domnului Mircea Cărtărescu, pentru măiestria sa în mânuirea cuvântului scris” - a fost motivarea.
Invitaţi speciali la eveniment au fost premierul Dacian Cioloş şi viceprim-ministrul Vasile Dâncu, împreună cu soţiile lor.
Pentru oaspeţi a urmat apoi un concert susţinut de Camerata Regală.
În cinstea principesei Margareta a avut loc şi o recepţie pregătită în cel mai mic amănunt.
Seara s-a încheiat cu un dineu regal la care au participat doar membrii familiei regale.
Actualizare 20:10 „E în primul rând un eveniment de suflet pentru mine, Principesa Margareta e un om care s-a dedicat de mai mulți ani României și e ocazia să o sărbătorim astăzi”, a declarat Dacian Cioloș, premierul României.
ACTUALIZARE 18:10 În urmă cu puţin timp,premierul României, Dacian Cioloş, şi soţia sa au ajuns la Castel şi vor fi primiţi în salonul Italian de Principesa Margareta.
Seara se încheie cu un dineu pentru care s-au făcut pregătiri intense. Bucătarii au gătit pentru 45 de oaspeţi meniul special ales chiar de Principesa Margareta.
45 de tacâmuri au fost aşezate la masă pentru dineul din seara aceasta de la Castelul Peleş. Îmbracaţi la patru ace, angajaţii ştiu la perfecţie protocolul. Totul trebuie aşezat perfect, la milimetru.
- Acum se măsoară masa, pentru ca fiecare participant să aibă măsura corespunzătoare, aceeaşi măsură între ei.
- Care este distanţa?
- Distanţa de 60 de centimetri a suportului de lemn între participanţi şi de capătul mesei, trei centimetri.
În timp ce farfuriile aurite sunt aşezate pe masă, în bucătărie se fac ultimele pregătiri pentru meniul special ales de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei.
„Eu o să pregătesc o supă cremă de mazăre cu mentă, un pui la cuptor, cu bastonaşe de morcovi şi păstârnac şi tortul aniversar”, dezvăluie bucătarul regal, Viorica Călin.
Pregătirile au început deja la Castelul Peleș. La 15:45 Principele Radu va înmâna certificatul de înalt patronaj al Custodelui Coroanei Regale, Galei anuale „Oamenii Timpului”, gală organizată de revista Timpul.
Ulterior, Alteța sa Regală Principesa Margareta va decora în numele Regelui Mihai, mai multe personalități din România, printre care scriitorul Mircea Cărtărescu sau Ministrul Educației, Adrian Curaj.
Începând cu ora 16:45,evenimentul va continua cu o întrevedere între Alteța sa Regală Margareta și Principele Radu care se vor întâlni cu prim-ministrul României, Dacian Cioloș și cu viceprim-ministru Vasile Dâncu, întrevedere care va dura 15 minute.
Evenimentul va continua cu un concert susținut de Camerata Regală, iar seara se va termina cu o recepție.
La 26 martie 1881, România a fost proclamată Regat de „adunările legiuitoare”, iar Carol I, până atunci Prinţ ori Domn al Principatelor Unite Ţara Românească şi Moldova, a fost proclamat primul Rege al României. Întrucât în acea perioadă tocmai se desfăşurau funeraliile Ţarului Alexandru al II-lea (asasinat de nihiliştii ruşi la 1 martie 1881) , festivităţile încoronării aveau să fie stabilite pentru data de 10 mai 1881.