Polițistul Marian Godină susține că agenții care l-au oprit pentru control pe Vlad Pascu înainte de a-i ucide pe cei doi tineri aveau dreptul legal de a-l duce la medicina legală pentru recoltarea de probe biologice chiar dacă nu aveau un drug test la îndemână și puteau să-i rețină permisul. Potrivit unor informații obținute de Digi24, polițiștii care l-au oprit pe tânăr nu aveau un aparat drug test și au sunat la dispecerat să ceară unul, dar nu l-au primit. În plus, verificarea mașinii conduse de tânăr, un model de colecție, arată că autovehiculul avea asigurarea obligatorie RCA expirată.
Legea permite ca o persoană să fie dusă la institutul de medicină legală pentru prelevarea de probe biologice, dacă agenții de poliție nu pot face pe loc testul alcool sau de droguri, iar dacă rezultatul arată indicii de consum de alcool sau substanțe interzise, poliția rutieră îi poate retrage permisul de conducere până a doua zi, arată Marian Godină.
„Pentru că tot văd că unii (în special polițiști) găsesc lipsa acelui aparat (drug test - n.r.) drept scuză, las aici articolul 22 indice 1 din OUG 195/02 în care e prevăzut că șoferul putea fi dus la spital în vederea recoltării de sânge și putea fi lăsat fără permis până a doua zi la ora 8, doar în urma examinării medicale. (făcute desigur de medic, nu de polițist)
Art. 22(1)Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.
(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”, a scris Marian Godină într-o postare pe Facebook.
Potrivit informațiilor obținute de Digi24, agentul de poliție care l-a oprit pe Vlad Pascu a sunat la dispecerat și a cerut un drug test după ce a găsit droguri în mașina tânărului, însă i s-a spus că poliția nu are un astfel de aparat la îndemână (deși în județul Constanța se aflau 15 aparate la momentul respectiv).
Reamintim că, după ce tânărul a fost oprit și dus la secția de poliție în noaptea de 18/19 august, i s-a dat drumul fără să i se facă un drug test, ci doar etilotest (care a ieșit negativ). La doar o oră după ce a fost eliberat și după ce - conform șefului IPJ Constanța - ar fi consumat cocaină și alte droguri, a intrat cu mașina într-un grup de tineri, ucigând doi dintre ei.
Mașina nu avea RCA valabil
Un alt amănunt care nu a fost luat în considerare de polițiști: mașina condusă de tânăr, un model Mercedes de colecție, avea asigurarea obligatorie RCA exprirată.
Verificarea mașinii în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României arată că mașina avea asigurarea RCA expirată de pe 24 iunie 2023, adică de aproape două luni.
Șoferii găsiți în trafic cu polița RCA expirată sunt amendați și li se rețin talonul și plăcuțele de înmatriculare, până la intrarea în legalitate.