Efectele gazelor, explicate de un colonel în rezervă. De ce unele simptome persistă, la o săptămână de la proteste

Data actualizării: Data publicării:
colonel

La o săptămână de la protest, oamenii au răni pentru că jandarmii au folosit gazele mult prea aproape de aceştia. Este ceea ce spune un fost poliţist, care consideră că forţele de ordine nu ar fi respectat distanţa impusă de producător atunci când au pulverizat în faţa protestatarilor. Specialiştii atrag atenţia că nu cantitatea de gaze folosită este importantă, ci felul în care s-a folosit muniţia care eliberează în atmosferă substanţe cu efect iritant şi lacrimogen. Un fost colonel în rezervă a explicat pentru Digi24 că substanţele sunt calculate în concentraţii astfel încât să nu afecteze sănătatea, atât timp cât ele sunt folosite corect.

Citiţi şi: Cum pregăteşte Dragnea terenul pentru ca data viitoare să nu mai piardă bătălia pentru Piaţa Victoriei

Claudiu Bratu , colonel în rezervă: Acesta explodează și eliberează în atmosferă o anumită canitate de CS. E făcut dintr-o substanță care nu produce schije, nu poate fi considerată un fel de grenadă de război și acestea sunt tuburi, se evacuează în exterior, se dispersează în atmosferă și atât. Nu sunt pericolase.

Claudiu Bratu este colonel în rezervă. A lucrat timp de 20 de ani în armată, unde se ocupa de protecţia antichimică a militarilor. Acesta a explicat pentru Digi24 efectele substanţelor folosite de Jandarmi în seara zilei de 10 august. Concentraţia de gaz este calculată astfel încât să nu dăuneze grav sănătăţii, spune militarul.

Claudiu Bratu, colonel în rezervă: Ce am eu în mână și ce am văzut acum sunt recipienți care sunt la pragul de suportabilitate pentru cetățeni. Puteai să folosești cantități mari, dar se vaporizează în 10-12 minute.

Reporter: Dar își face un efect mai mare asupra oamenilor pentru că s-a folosit mai mult?

-Nu are efect cumulativ, ar fi avut un efect deosebit dacă s-ar fi folosit multă substanță în aceeași unitate de timp sau pe suprafață mică. Piața Victoriei este o piață deschisă, sunt mișcări ale aerului. Nu s-a folosit în același loc, trebuie reținut și chestia asta.

Colonelul spune că, în mod normal, efectele gazelor trec dupa 3-4 zile. O explicaţie a faptului că unele simptome persistă, la o săptămână de la proteste, este folosirea gazelor la o distanţă prea mică de protestatari. O spune un fost poliţist, fost expert în negocieri al Poliţiei Capitalei. Pe lângă spray-uri, grenade şi cartuşe cu efect iritant-lacrimogene, s-au folosit şi pulverizatoare încărcate cu gaz, cu o capacitate de 6 litri, arată Parchetul General, care anchetează intervenţia forţelor de ordine.

Bogdan Busuioc, fost negociator Poliţia Capitalei: Aţi văzut că este cât o butelie destul de mare, iar când instrumentul este folosit la o distanţă f mică, la 1 metru sau sub un metru, pot apărea ceea ce am văzut la televizor, acele răni la nivelul feţei şi gâtului, acele arsuri pete, asemănătoare arsurilor de gradul I prin prisma utilizării neadecvate. O distanță poate fi de 2 metri, mininum 2 metri ținând cont de capacitatea mare și de jetul care iese și se răspândește pe distanță foarte mare.

Claudiu Bratu, colonel în rezervă: Dacă a pulverizat spre tine și ai inhalat normal, că efectul asupra omului este puțin mai mare decât acela că ar fi căzut o grenadă de asta pe jos și ai fi trecut pe acolo și ai fi inhalat ce se evaporă.

Simptomele de insuficienţă respiratorie sau arsurile, pe care multe dintre victime le acuză, pot persista doar în anumite condiţii, spune şi Raed Arafat.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: Dacă intră în contact cu pielea poate să producă arsuri sau reacții alergice la persoane alergice. Efectul este unul de foarte scurtă durată. Sunt persoane care pot să persiste la ei și atunci se trateaza simptomatic. Efecte grave sunt asociate cu expunere majoră într-un spațiu închis.

La protestul diasporei din 10 august s-au folosit însă şi cartuşe cu efect acustic, spun specialiştii. Ele sunt utilizate atunci când jandarmii vor ca oamenii să se sperie şi să plece din Piaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...