Dragnea pregăteşte terenul pentru ca data viitoare să câştige bătălia pentru Piaţa Victoriei
Duritatea cu care a fost înăbuşit protestul paşnic din 10 august ne duce cu gândul la noua sesiune parlamentară, printre priorităţile căreia, conturate deja de Liviu Dragnea, se numără modificarea legilor serviciilor de informaţii. Sub semnătura liderului PSD, orice "reformă" pe linia asta e susceptibilă, din start, să facă episodul din 10 august să pară un amestec de şezătoare şi ceai dansant.
Mitingul diasporei ne-a deschis larg uşile spre mentalitatea omului politic care concentrează azi cele mai multe frâie ale puterii în propriile mâini, arătându-ne cât e de rudimentară şi, inevitabil, de periculoasă.
În ciuda tuşelor pe care i le-au dat profilului său costisitorii consilieri români şi străini, pe fond Liviu Dragnea nu a evoluat politic aproape deloc în raport cu anii mineriadelor care au urmat imediat căderii Ceauşeştilor.
În acelaşi timp, însă, reprimarea mitingului diasporei a fost şi un test de turnesol capabil să confirme irefutabil una din marile suspiciuni formulate în ultimul an: faptul că liderul PSD a infiltrat adânc câteva instituții cheie ale statului român. În cazul de față, de pildă, zonele sensibile de comandă ale MAI și Jandarmeriei (de vineri, e greu să mai ai dubii).
Tentaţia ridicării unei perdele de fum pentru a pune pe piste false opinia publică şi parchetul a devenit evidentă la nivelul multor oficiali de la vârful Guvernului, al coaliţiei majoritare şi, nu în ultimul rând, al conducerii Jandarmeriei, dovadă inclusiv dificultăţile pe care le întâmpină anchetatorii în a obţine datele relevante pentru anchetă, solicitate de la autorităţile în drept.
Când însă această tentaţie devine vizibilă şi la nivelul Vioricăi Dăncilă, circumstanţele agravante sunt cu atât mai mari, având în vedere poziţia pe care o ocupă.
Dar puteam oare să ne aşteptăm la o altă atitudine a şefei Executivului? Bineînţeles că nu, luând în calcul profilul binecunoscut al respectivei, de falangă a adevăratului conducător de la Palatul Victoria, Liviu Dragnea.
Iar dacă Liviu Dragnea gândeşte şi acţionează ca Ion Iliescu în 1990 şi 1991, nici Viorica Dăncilă n-ar avea cum să facă altfel.
Aparatul critic, limbile străine, nivelul intelectual şi academic, nu în ultimul rând, caracterul sunt defectele fundamentale care au încremenit-o pe Dăncilă în proiectul lui Dragnea, fără să-şi dea seama că şeful ei este el însuşi incapabil să înţeleagă lumea în care trăieşte.
Or, buba cea mare a lui Dragnea e faptul că a ales să îşi exercite puterea la fel ca predecesorul său în fruntea partidului, dar fără să ţină cont de saltul uriaş făcut de România şi societatea românescă între timp.
Iliescu şi-a permis să ia opoziţia şi populaţia la bâtă şi a ieşit victorios, dar asta a fost valabil şi posibil acum aproape 30 de ani. Altfel spus, simplul fapt de a avea pârghiile şi iniţiativa violenţei, represiunii şi intimidării de toate felurile nu e suficient... în aşteptarea unei reuşite, foarte multe depind de contextul social şi geopolitic în care acţionezi. Iar 2018, în ciuda unor aparenţe, nu mai e nici 1990, nici 1991.
Tocmai asta nu au înţeles Liviu Dragnea şi cei care (încă) îi sunt complici, iar modul în care evoluează lucrurile, după seara zilei de 10 august, confirmă pas cu pas teoria.
- Etichete:
- piata victoriei
- psd
- jandarmerie
- liviu dragnea
- gaze lacrimogene
- speranta cliseru
- alde
- prefectul capitalei
- protest piata victoriei
- viorica dancila
- carmen dan
- violente piata victoriei
- protestul diasporei
- violente guvern