Într-un atelier de pictură din Miercurea Ciuc, tinerii creează imagini cu ajutorul bacteriilor. Cercetătorii Univeristăţii „Sapientia” spun că este vorba despre o modalitate de a-i familiariza pe potenţialii studenţi cu lumea microbiologiei. Au organizat astfel atelierul de pictură, iar pensula şi culorile au fost înlocuite cu ustensile de laborator şi bacterii vii.
„Le turnăm, se solidifică şi după aceea putem să punem bacteriile peste ele”, explică profesorii.
Fiecare elev care a venit la atelier a avut ocazia să picteze cu bacterii.
„Lucrăm cu bacterii nepericuloase, sunt de speciile bacilus sau prebibacterium care sunt și în corpul uman”, spune Pince Boglarka, masterand la Universitatea Sapientia.
„Avem nişte aşa-numite medii de cultură sterile, avem bacterii care au pigmenţi diferiți - roşu, portocaliu, galben, alb, cu asta se pictează, cu ajutorul unor aşa-numite panse de însămânţare”, spune Mathe Istvan, conf. univ. La Universitatea Sapientia Miercurea Ciuc.
Elevii au trasat mai întâi desenul pe hârtie, iar după ce schiţa a fost gata, bacteriile au fost puse în mediul de cultură.
„Avem şi nişte hârtii pe care se poate desena, în prealabil ce vrea să picteze elevul, după care le punem sub cutia transparentă şi aşa, cu ajutorul bacteriilor de diferite culori, ei desenează”.
„Nu am mai lucrat cu aşa ceva şi e foarte greu să foloseşti dispozitivul, astfel încât să se şi vadă ceva. E destul de greu să desenez linii drepte, iar mediul se mai şi mişcă puţin”, spune o elevă.
La atelierele de pictură cu bacterii participă 200 de elevi de clasa a XII-a, de la mai multe licee din Miercurea Ciuc. Lucrările sunt păstrate timp de două zile în condiţii de laborator, până când bacteriile se înmulţesc şi devin vizibile cu ochiul liber. Creaţiile vor fi expuse la sediul Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc.