VIDEO. Școala unde toaleta elevilor este „la perete”. DSP anunță că a suspendat cursurile, după imaginile văzute la Digi24

Cătălin Firoiu Data publicării:
toaleta baietilor de la scoala din ulmu
În toaleta băieților de la școala din Ulmu nu există niciun vas de WC Foto: captură video Digi24

Elevii școlii comunale din Ulmu, județul Călărași, folosesc toaleta săpată în fundul curții, pe care a folosit-o și primarul când a fost elev. Băieții își fac nevoile direct pe perete, într-o încăpere rece, iar fetele folosesc un WC turcesc. Pe mâini se spală toți într-o chiuvetă improvizată. După ce a văzut imaginile difuzate la Digi24, DSP Călărași a anunțat că va suspenda cursurile.

Într-o încăpere cu aspect mai degrabă de celulă penitenciară interbelică, băieții de la școala comunală Ulmu, Călărași, își fac nevoile. La perete, pentru că nu este niciun vas de toaletă și nicio sursă de apă, ci doar o rigolă săpată în ciment, pe margine, lângă perete, și o gaură în ea. Fetele, în schimb, au WC turcesc. Igienizarea după folosirea „toaletei” se face afară. Că plouă sau nu, și pe fete, și pe băieți îi așteaptă o chiuvetă improvizată, din care apa se scurge direct într-o fostă găleată de vopsea pe post de „canalizare”.

chiuveta cu scurgere in galeata
O fostă găleată de vopsea este pe post de scurgere la chiuveta aflată în curtea școlii din Ulmu Foto: captură video Digi24

Dezinfectare cu clor în fiecare pauză

„Provizorie! Chiuvetă provizorie. Iese copilul de la toaletă, să se spele pe mâini”, ține să precizeze Nelu Cantaragiu, primarul din Ulmu, Călărași.

În curte,  femeie de serviciu cu o găleată în mână, se îndreaptă către toaleta băieților.

- Ce faceți, doamnă?

- După fiecare pauză, merg să spăl toaletele! Cu Domestos, da!

- Cu Domestos...

- Și cu apă!

- E tot toaletă și aici? întreabă reporterul arătând spre o anexă separată.

- Da, toaleta profesorilor, acolo! Sunt separat!

 

toaleta baieti ulmu
Urina se scurge direct într-o gaură făcută în ciment, la toaleta băieților de la școala din Ulmu Foto: captură video Digi24

Șantierul de pe care au dispărut angajații

Nelu Cantaragiu, primarul, e fost elev al școlii. A folosit aceeași toaletă, același perete cu gaură în ciment. De ceva vreme încearcă să amenajeze una nouă, în interiorul școlii. Este încă în șantier și zace sub cheie, pentru că... n-are niciun muncitor.  

- Și când e gata?

- N-ar mai trebui mult, să fie gata! Nu știu! În două săptămâni, o săptămână..., spune primarul.

- Păi nu lucrează nimeni!

- Da, astăzi nu știu ce se întâmplă! 

- Păi și unde sunt angajații?

- Nu știu unde sunt acum. N-am de unde să știu unde sunt angajații!

- Aici ce e?

- Aici sunt fosele care...

- Fosa septică!

- Nu suntem singura școală!  

- Absolut!

- Mă chinui din 2016 să fac trei lulele! Din 2016! Că nu sunt bani! Știți cum e! se plânge Nelu Cantaragiu, primarul din Ulmu.

Părinții elevilor sunt revoltați și-l acuză pe primar de dezinteres.

„Eu am fată! Are probleme fiziologice. Este normal. Cum să meargă la o toaletă cum ați văzut-o? Poate să facă un pic de mizerie. Poate să facă... E, totuși, o fată! A mea e mai mare decât mine! Să meargă, să vină cineva după ea la toaletă și să intre și să... Râd copiii de ea”, se plânge o mamă.

„Domnul primar ar fi zis că dacă se închide școala, nicio problemă. Adică, din punctul lui de vedere, copiii vor rămâne acasă, că nu-i niciun fel de problemă!” spune un alt părinte.

Microbuzul școlar, pericol public

Și microbuzul școlar are probleme.

- Îl folosim! Dar îl folosim fără licență! recunoaște primarul.

- Transportați copiii cu el?

- Da!

- Și dacă se întâmplă ceva, cine răspunde?

- Nu știu! spune edilul oftând.

- În câte sate circulă?

- În trei sate! Zimbru, Făurei și Ulmu!

- Și câți copii aduce?

- Undeva la vreo 40 de copii.

În urma reportajului difuzat de Digi24, Direcția de Sănătate Publică Călărași va merge să constate situația de acolo. Iar pentru neregulile descoperite există o singură decizie.

„Se va merge categoric pe suspendare. Școala gimnazială Ulmu nu are o autorizație sanitară și nici nu au solicitat în ultima perioadă. Asigurarea condițiilor normale de desfășurare a activității în unitățile de învățământ revine în totalitate autorităților locale și binențeles conducerii unității de învățământ”, a declarat pentru Digi24 Cezar Rădulescu, director DSP Călărași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri