O femeie de 58 de ani din județul Galaţi merge zilnic la şcoală cu ambiția să termine clasa a treia ca premiantă. Locuieşte într-o casă fără electricitate și crede că singura lumină din viața ei este educația, de care nu a avut parte în copilărie. Acum, un program plătit de Uniunea Europeană o învață tabla înmulțirii la vârsta a treia.
În prima bancă, timidă, dar dornică să afle lucruri noi, stă Anica Gogeanu. Este unul dintre adulții care recuperează ce au pierdut în copilărie, la cursurile de la școala din comuna Barcea-Galați.
„Fac patru clase aici, la Podoleni, şi apoi la Barcea, alte patru clase, să facă patru şi cu patru, opt clase”, spune Anica Gogeanu.
Anica Gogeanu se arată elev ambițios, care a devenit repede favoritul clasei și al învățătoarei.
„Tanti Anica, cum îi spun eu, mă umple de energie. Dacă greşeşte o înmulţire (...) se emoţionează: Doamna, nu este bine aici! Parcă vezi o tristeţe pe faţa ei”, povestește învățătoarea Carmen Cucoaneș.
Fără curent electric acasă, se grăbește să-și facă temele
Pentru colegii ei, unii mult mai tineri, eleva de 58 de ani este un exemplu.
„Dacă vine ea, parcă ne dă curaj mai mult, ambiţie mai multă, din cauza ei”, spune un bărbat.
„Doar dacă este bolnavă lipseşte, dar este zi de zi la şcoală”, spune Virginia Bujor, directorul școlii din Barcea.
După ce termină orele, Anica Gogeanu rămâne la școală. Face curățenie în sălile de clasă ca să nu piardă singurul ei venit, ajutorul social de 140 de lei pe lună. Apoi se grăbește acasă. Nu are electricitate, așa că ar fi bine să își termine temele înainte să se întunece.
„Am făcut şi temele, acum să facem şi focul”, spune Anica.
În casa luminată doar de focul din soba mică și cu prispa acoperită de folii de plastic, Anica Gogeanu adoarme cu un vis: să fie premianta clasei a III-a, chiar și la 58 de ani.
Reporter: Alexandra Dinu
Operator: Bogdan Vlădoiu
Editare web: Luana Păvălucă