(VIDEO- imagini din timpul flagrantului)
ACTUALIZARE. Inspectorul școlar acuzat de mită la bacalaureat a fost arestat la domiciliu.
„La matematică, pentru că e miza aşa mare, pentru nota 6, 500 de euro. Matematică, 6. La română se merge cu 450, aşa merg inspectorii. Eu pe mâna lor mă duc”, spunea profesoara.
În înregistrare, ea vorbește și despre o persoană care „a pus unde n-a trebuit”.
„Nu, că trebuie şi nişte semne acolo. Mie îmi spune profesorul duminică seara şi atunci trebuie să-l chem pe copil să îi dau semnele”, adaugă femeia.
Un inspector şcolar din Arad a fost reţinut, aseară, pentru 24 de ore, după ce ar fi luat bani de la mai mulţi elevi. În schimb, el le-ar fi promis că îi va ajuta să treacă examenul.
Astfel decurgeau discuţiile între profesoara de limba română de la Liceul „Iuliu Maniu” şi cei interesaţi să treacă bacalaureatul pe bani. După ce dădeau mită, elevii erau învăţaţi cum să procedeze, astfel încât profesorii care corectau să ştie că lucrarea lor trebuie să primească o anumită notă.
Dacă examenul era de tip grilă, profesorii care corectau lucrările erau cei care răspundeau în locul elevilor care plătiseră.
„Pe lângă sumele de bani, erau înmânate şi pixuri cu dispozitive de ştergere, pentru ca acestea să fie înmânate corectorilor, mai ales la matematică sau unde examinarea era tip grilă, pentru a se putea interveni în conţinutul lucrării şi pentru a fi completat de către corector cu aceeaşi pastă”, explică procurorul Codrin Gavra.
„Suma între 300 şi 500 de euro era percepută pentru o probă. Având în vedere că erau trei probe, sumele pentru un elev ajungeau la 900 de euro sau mai mult”, adaugă procurorul.
Superiorii profesoarei de limba română au rămas uimiţi când au aflat acuzaţiile, mai ales că dascălul a luat banii de la elevi înainte de a şti dacă va face sau nu parte din comisia de corectare.
„E de-a dreptul halucinant, nu ştiam că se poate coborî cineva la o asemenea atitudine. Eu rămân perplex”, spune Stelian Ionuţiu, directorul Liceului „Iuliu Maniu”.
„Doamna profesoară de limba română era pe lista potenţialilor corectori, dar evaluatorii vor fi traşi la sorţi abia astăzi”, declară Nicolae Pelegrini, inspectorul şef adjunc al ISJ Arad.
Elevii din Arad n-au fost prea surprinşi de vestea că unii dintre colegii lor plănuiau să-şi cumpere examenul de bacalaureat.
„Pare o idee plauzibilă, nu e corect, dar se întâmplă”, afirmă un elev.
„Ar fi trebuit să se înveţe minte. Atâtea probleme au fost şi anul trecut pe tema asta, ar fi trebuit să se înveţe minte şi să o lase mai moale”, declară un părinte.
Deocamdată, singurul reţinut în acest caz este inspectorul şcolar adjunct Mihai Spânu.