Andrei a început să studieze informatica abia în clasa a noua, dar ascensiunea sa a fost spectaculoasă. Secretul performanței: pasiunea. Fratele său, Cristopher, care a absolvit Politehnica din Timișoara, i-a fost alături și i-a îndrumat pașii pentru a ajunge printre cei mai buni.
„A avansat foarte repede cu materia de la clasă. Practic, în două luni a trecut prin materia din tot liceul. După care am început să îl ajut cu nişte problemuţe de nivel de etapă locală, judeţeană până când mi-a depăşit nivelul şi a trebuit să continue să se pregătească alături de alţi foşti olimpici, singur”, spune Cristopher Heidelbacher, fratele lui Andrei.
Alături au încercat să-i fie pe cât posibil și părinții, care sunt cei mai mari susținători. Ei fac eforturi pentru a-l ajuta pe Andrei să-și dezvolte performanțele. Tânărul a luptat pentru primul loc la olimpiada internațională de informatică din Australia. A concurat de la egal la egal cu peste 300 de olimpici din 81 de țări. Mai important este, însă, că a învins în fața unor sisteme care caută și valorifica performanța. În China, de exemplu, olimpiciilor din loturile internaționale li se ofera un an școlar întreg pentru a se pregăti numai la materia de olimpiadă.
Toată competiția din Australia a fost transmisă în direct pe internet, așa ca familia a trăit emoțiile la aceeași intensitate cu Andrei.
„Am așteptat cu mari emoții, mai ales că la noi era noapte. A vrut mai mult, după prima zi a vrut să recupereze și să ia aur, dar și-a dat seama că argintul e o performanță foarte bună pentru el”, povestește Dana Heidelbacher, mama lui Andrei.
„Argintul era maximum ce puteam anul acesta, având în vedere că au avut și niște probleme tehnice, dar sunt mulțumit de prestația mea. La anul merg și mă pregătesc pentru aur”, spune Andrei Heidelbacher.
Pâna acum, lotul olimpic din care face parte și Andrei a reușit să obțină la concursul internațional două medalii de aur, una de argint și una de bronz.
Deși are oferte de la universități din Franta și Olanda, Andrei Heidelbacher plănuiește să studieze în continuare informatica în București.
Învățământul românesc este unul mediocru, dacă este să ne raportăm la notele obținute de elevi la evaluarea națională și la bacalaureat. Paradoxal sau nu, ţara noastră se situează însă pe locul întâi la multe dintre disciplinele la care se organizează concursuri internaționale.