„Noi am luat tot ceea ce aveam în evidenţele noastre de la recensământ şi de la grădiniţe. Vin în acelaşi timp din judeţele limitrofe un număr de elevi pe are nu-l putem cuantifica decât probabilistic”, a declarat inspectorul şcolar general Constantin Trăistaru.
În mod normal o clasă trebuie să aibă până la 30 de elevi. Doar că, mulţi părinţii şi-au schimbat domiciului pentru a-şi duce copiii la o şcoală mai bună, iar unitatea de învăţământ este obligată să îi primească.
„ Am rugat să ţinem sub control acest fenomen în primul rând o clasă cu 35 de elevi n-ar trebui să fie o clasă. Ştim foarte bine acest lucru”, spune ministrul Remus Pricopie.
La şcoala generală I. G. Duca din Bucureşti, una dintre cele mai căutate din Capitală, peste jumătate dintre elevii înscrişi au viză de flotant.
Înscrierea pe baza vizei de flotant de anul trecut a făcut ca acum, numărul de elevi într-o clasă, să fie mult peste limita admisă prin regulament. Aşa se face că învăţătorii lucrează nu doar cu 25 de elevi o dată, ci cu aproape 40.
Din cauza numărului mare de elevi, dascălii spun că nu mai au timp să se ocupe de fiecare copil.
„Iniţial am prevăzut 50 de locuri, aceasta e capacitatea şcolii noastre, nu am putut mai mult. În momentul de faţă avem 130 de copii înscrişi”, declară Petre Craşoveanu, directorul Şcolii I. G. Duca.
„Calitatea învăţământului scade. Copilul nu numai că trebuie corectat în momentul în care răspunde, el trebuie corectat şi în momentul în care lucrează un exerciţiu, în care rezolvă o sarcină. Ar trebui să mă plimb printre ei. Numai că nu pot. În primul rând că nici nu am loc să mă plimb printre ei, în al doilea rând, nici timpul nu-mi permite”, susţine, la rândul ei, Margareta Afloroaei, învăţătoare la aceeaşi şcoală.
Mai mult, deşi sunt abia în clasa pregătitoare, unii copii sunt obligaţi să vină la şcoală în a doua parte a zilei.
Inspectoratul va trebui să găsească o soluţie după data de 14 martie când se termină prima etapă de înscrieri.