Proba scrisă a examenului de titularizare în învățământ are loc miercuri. S-au înscris 34.120 de candidaţi, dintre care 5.190 din promoţia curentă, la concursul de ocupare a posturilor și catedrelor didactice vacante din învăţământul preuniversitar.
Proba începe la ora 9:00 în 118 centre de concurs, respectându-se toate măsurile igienico-sanitare, valabile în cazul examenelor naţionale, privind normele de acces în spaţiile de examen, în vederea protejării candidaţilor şi a personalului implicat, în contextul situaţiei epidemiologice generate de pandemia de COVID-19, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, citat de Agerpres.
Candidaţii trebuie să fie prezenţi în sală cel mai târziu la ora 8,15. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, cu posibilitatea prelungirii cu una - două ore în situaţiile speciale (candidaţi nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficienţe de vedere). În aceste cazuri, comisiile judeţene de organizare şi desfăşurare a concursului asigură condiţii de egalizare a şanselor pentru candidaţii cu deficienţe, prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcţie de particularităţile individuale şi de cele specifice deficienţei respective.
Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 122 de discipline de concurs sunt asigurate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi vor fi publicate după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 16:00.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe http://titularizare.edu.ro.
Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau se transmit prin mijloace electronice în zilele de 27 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv 28 iulie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi transmise şi prin email, după afişarea rezultatelor, până în data de 28 iulie, ora 12:00.
Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site în data de 3 august.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire) - minimum nota 5. Proba practică şi inspecţia la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă, se realizează în şedinţe publice sau online, organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 4 şi 5 august.
La nivel naţional sunt disponibile 4.814 posturi didactice/ catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (3.500 în mediul urban şi 1.314 în mediul rural).
Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/ specializări: educatori/ profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.103), învăţători/ profesori pentru învăţământ primar în limba română (828) şi muzică instrumentală (310).
Editor : M.B.