Alex este student în anul patru la Facultatea de Arhitectură, secţia design interior. Când a ajuns în facultate, tânărul şi-a dat seama că planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele de la cursuri.
„E dificil, ne mănâncă o mulţime de timp, nopţi nedormite. E un adevărat prag de trecut. Proiecte lungi, dificile, profesori cu care trebuie să te înţelegi”, se plânge tânărul.
Acum, studiile au devenit o povară, mai ales că de doi ani Alexandru lucrează la o firmă de publicitate: „Domeniul este unul total diferit de ceea ce studiez la şcoală, pregătesc imagini pentru eventuale reclame”.
Locuri de muncă în afara specializării
Asemenea lui, alte mii de studenţi se chinuie să termine facultatea. Peste jumătate dintre ei lucrează în domenii total diferite faţă de specializarea din şcoală. Iar pragul decisiv pentru toţi este anul al treilea.
În topul celor mai grele facultăţi sunt Politehnica, Arhitectura şi Medicina.
„La facultatea de automatică, facultatea de electronică, conţinutul este foarte greu pentru studenţi, necesită o muncă foarte intensă, în jur de 87% finalizează studiile. Sunt mulţi care depun un efort mai mic pentru şcoală, încep să împartă timpul cu un part-time la diverse companii”, spune profesorul Nicolae Țăpuș.
Dovadă că facultatea reprezintă pentru mulţi o corvoadă este rata abandonului universitar, cu mult peste media Uniunii Europene.
Iar asta se vede şi în numărul mic al celor care au o diplomă. Doar 21,8 la sută dintre români au studii superioare, faţă de 35,8 la sută, cât este media din UE. Cei care reuşesc să termine facultatea trebuie să facă faţă unei alte probleme: găsirea unui loc de muncă.
„Doar o diplomă nu e condiţie generală şi suficientă pentru a găsi un job bun. Nu se mulţumesc doar să li se fluture pe la nas o diplomă, supun candidaţii la o probă de lucru”, explică Ștefan Vlaston, președinte al Asociației EDU CER.
Chiar dacă studiile sunt mai grele, absolvenţii facultăţilor tehnice îşi găsesc cel mai uşor un loc de muncă în domeniu. La polul opus, se află absolvenţii de Litere, Filosofie, Management şi Administraţie.
Topul celor mai grele facultăți din România
1. Facultatea de automatică și calculatoare
2. Facultatea de arhitectură
3. Facultatea de medicină
4. Facultatea de inginerie în limbi străine
5. Facultatea de electronică, telecomunicații și tehnologia informației
Rata abandonului universitar
2010 - 18,4%
2011 - 17,5%
2012 - 17,4%
UE - 12,8%
Sursa: Eurostat