Să respecte şi să fie respectaţi. Sunt primele valori pe care copiii români le învaţă de la dascălii formaţi să le arate că şcoala poate fi distractivă. Aici, secretul învăţatului stă în joc, unul bine cunoscut de tinerii români care s-au alăturat programului Teach for Romania.
În acest proiect, o organizaţie americană îi învaţă pe absolvenţii români să le dea o mână de ajutor copiilor din zonele defavorizate. Pe lângă satisfacţia ajutorului pe care îl oferă, tinerii primesc un salariu, bani pentru cazare, un pachet de servicii medicale şi un telefon.
„Ei chiar oferă un sprijin real care să mă ajute pe mine să fac o diferenţă la clasă, pentru că eu îmi doream, dar nu ştiam exact cum şi ce să fac”, spune Iulia Zecheru, profesor de limba română la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Sohatu, județul Călărași.
“Eu sunt la bază un om care preia energia din emoţiile şi bucuria copiilor, iar ăsta a fost elementul care m-a făcut să continui de-a lungul acestui an”, spune Daniela Raluca Lungu, învăţător la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Sohatu.
Elevii sunt încântaţi de noii lor profesori şi de metodele moderne de predare.
“Toţi elevii au un potenţial incredibil şi, când ne întâlnim cu toţi elevii, cu aşteptări ridicate, le oferim tot sprijinul de care au nevoie şi aceştia excelează”, spune Wendy Kropp, președinte al Consiliului de Administrație Teach for America, CEO și cofondator Teach for All.
“Aceşti oameni extrem de motivaţi pot să schimbe într-un fel atmosfera din şcoală şi felul în care atât cadrele didactice celelalte, dar şi copiii se raportează la educaţie”, spune Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educației.
Experienţa îi convinge pe unii dintre dascăli să devină profesori.
„Ceea ce încercăm noi să facem este ca cei doi ani de program Teach for Romania să fie cumva înţeleşi ca un fel de master în pedagogie. Este un proiect la care lucrăm împreună cu Universitatea Bucureşti şi împreună cu Ministerul Educaţiei”, explică Corina Puiu, cofondator Teach for Romania.