Subiectele și baremul la Limba română de la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate pe edu.ro. Elevii își pot calcula nota

Data actualizării: Data publicării:
elev rezolva subiecte la evaluarea nationala
Subiectele și baremul la proba de Limba română de la Evaluarea Națională 2024, pe edu.ro și digi24.ro FOTO: Inquam Photos / George Călin

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au susținut azi prima probă de la Evaluarea Națională 2024, cea de Limba și literatura română. Subiectele integrale și baremul au fost publicate pe pagina special destinată de pe edu.ro și pot fi consultate și pe digi24.ro

Subiectele și baremul la Limba română de la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate pe edu.ro

Subiectele complete pot fi consultate AICI.

Baremul de corectare:

1
FOTO: edu.ro
2
FOTO: edu.ro
31
FOTO: edu.ro

Subiectele la Limba română la Evaluarea Națională 2024

UPDATE 10.10 Elevii au primit două texte la primul subiect, cu mai multe cerințe. Primul text este din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea, potrivit edupedu.ro.

La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

111
FOTO: edupedu.ro
222
FOTO: edupedu.ro
3
FOTO: edupedu.ro
333
FOTO: edupedu.ro

 

 

Ministerul Educației precizează că subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Înaintea probei de azi, elevii și-au testat cunoștințele în cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională 2024. Din datele făcute publice de Ministerul Educaţiei reiese că la Limba Română, procentul celor care au obținut note peste 5 a fost semnificativ mai mare de cât la Matematică. Au primit note de cel puţin 5 73,98% dintre cei 164.593 elevi care au susţinut proba. Dintre aceştia, 14,08% au avut note între 5 şi 5,99, iar 16,99% au avut note între 6 şi 6,99. Procentul elevilor care au obţinut la Limba Română note între 7 şi 7,99 a fost de 19,07, în timp ce 16,46% au obținut note între 8 şi 8,99. Doar 7,35% dintre elevi au avut note peste 9, dar mai mici de zece, în timp ce 44 de elevi reprezentând 0,03%, au obţinut nota maximă. 

Când începe și cât durează proba de Limba română la Evaluarea Națională 2024

Accesul elevilor în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Ei trebuie să aibă la ei un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru scheme și desene se poate folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare).

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au la dispoziție la fiecare probă scrisă 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenții din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.

Ce este interzis în sala de examen

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea (elevii au obligația de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Probele din cadrul Evaluării Naționale la clasa a VIII-a (EN VIII 2024)

25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă

27 iunie 2024: Matematica – probă scrisă

28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024  

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). 

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Coduri individuale pentru comunicarea rezultatelor

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Cum se calculează media de admitere

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Destinația din Europa pe care românii trebuie să o evite acum. MAE a dat avertizare de călătorie, ce se...
Digi FM
Nuntă sau finala EURO? Ce a răspuns Ianis Hagi când a fost întrebat ce face cu evenimentul programat chiar în...
Pro FM
Michael Jackson avea datorii de peste 500 de milioane de dolari la momentul morții sale. Plănuia să-și facă...
Film Now
Zoe Saldana și-a etalat flexibilitatea într-o bustieră și pantaloni scurți. „Dacă încercam asta îmi rupeam...
Adevarul
Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă SUA aveau un „lider”, susține Trump. Răspunsul lui Biden
Newsweek
DOCUMENT Guvernul a anunțat ordinea în care trimite adeverințele cu pensiile recalculate. În ce dată
Digi FM
Mesajul dur al lui Dan Negru înaintea meciului Slovacia-România: „Niște Păcălici în Tricouri Galbene”
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Motivul pentru care coarnele renilor din Finlanda strălucesc în întuneric: „Ajută la prevenirea accidentelor”
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...