La Timişoara, concurenţa din domeniul IT face ca firmele din oraş să găsească metode dintre cele mai diverse pentru a atrage şi forma noi angajaţi. De exemplu, o companie oferă zece burse a câte 1.000 de dolari tinerilor care îşi dau licenţa în sectoarele de interes pentru firmă. Apoi, după terminarea şcolii, le va oferi şi locuri de muncă.
Silviu are 22 de ani, iar anul acesta termină Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii din Timişoara. Este printre tinerii care s-au înscris în competiţia organizată de o multinaţională. Va primi bani şi suport tehnic pentru a-şi realiza lucrarea de licenţă.
„Cred că este o mare oportunitate să încerci să realizezi proiectul de diplomă cu o companie deoarece primeşti un sprijin mult mai mare”, spune Silviu Anescu, student.
„Nu ajută pe nimeni pe termen lung faptul că un student renunţă practic la şcoală în detrimentul unui job bine plătit. Această colaborare este soluţia adecvată care ar trebui să fie urmată de cât mai multe companii”, spune Tiberiu Hidi, managerul general al companiei.
Programul este organizat pentru al doilea an consecutiv. Anul trecut, doi tineri au fost angajaţi de companie după ce au terminat studiile.
„Extindem în continuare proiectele. Avem o experienţă bună şi considerăm că studenţii pot face lucruri mai complicate”, spune Dejan Cosiş, mentor pentru studenţi.
Studenţii care vor beneficia de burse şi infrastructura multinaţionalei nu pot lăsa şcoala pe plan secund. Dacă nu îşi iau examenele de la facultate, plata bursei se suspendă. Până în momentul de faţă, 20 de tineri şi-au depus CV-ul pentru un loc de bursier al companiei. Doar zece candidaţi vor fi selectaţi.