Sorin Cîmpeanu: Un liceu privat a reușit să susțină excelența mai mult decât a reușit statul român

Data actualizării: Data publicării:
elevi bine dispusi in clasa cu profesori
Ministrul educației propune organizarea unor centre de excelență pentru o pregătire la nivel înalt la colegiile naționale Foto: Profimedia Images

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit sâmbătă la Digi24 despre performanțele elevilor olimpici români, dar a subliniat că mulți dintre ei provin de la aceeași școală, Liceul Internațional de Informatică, o instituție privată care a reușit să susțină excelența mai mult decât a făcut-o statul român. Este momentul să li se ofere și colegiilor naționale această șansă, a spus ministrul, care propune schimbări în legea învățământului preuniversitar.

Noul proiect de lege are două priorități majore: pe de o parte, susținerea excelenței, iar pe de altă parte, susținerea echității, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

„Trebuie realizat un echilibru între cele două - este vorba de excelența și performanța care se realizează și se pot realiza, pentru că acolo sunt premise, în colegiile naționale. Acolo trebuie să încurajăm aceste colegii, astfel încât să ajungă în situația în care se află, spre exemplu, Liceul Internațional de Informatică”, a subliniat ministrul educației.

Astfel, colegiile naționale ar putea organiza centre de excelență în care să se poată pregăti la un nivel ridicat elevi olimpici din toată țara. Transferul temporar al elevilor, pentru câteva luni, la aceste centre de excelență ar urma să fie facilitat. Mai mult, olimpicii, dar nu numai ei, ci oricine este interesat, ar putea face doi ani de liceu într-unul singur, în urma unui test care le va evalua competențele, a exemplificat Sorin Cîmpeanu.

Rezultate excelente ale elevilor olimpici români

Lotul olimpic de informatică al României a obținut locul întâi ca punctaj la Olimpiada de Informatică din Europa Centrală și urmează să participe la Olimpiada de Informatică Internațională. Doi dintre cei 4 elevi sunt elevi ai Liceul Internațional de Informatică, ceilalți doi sunt elevi la „Tudor Vianu”, respectiv la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

România a ocupat, de asemenea, locul 2 la nivel mondial la Olimpiada de fizică.  Patru din cei 5 componenți ai lotului erau de la Liceul Internațional de Informatică

La Olimpiada internațională de matematică de anul acesta, echipa României a ieșit pe locul 5 mondiali și pe locul 1 în Europa. Cinci din cei 6 componenți ai lotului erau elevi de la Liceu Internațional de Informatică.

Ce transformări sunt propuse pentru colegiile naționale

„Vă spun toate aceste lucruri - și nu vreau să neglijez rezultatele la Olimpiada de Geografie, la Olimpiada de Biologie, în această noapte voi aștepta lotul olimpic care vine cu rezultate deosebite de la Olimpiadă de Lingvistică - v-am spus lucrurile astea pentru a da exemplul unui liceu privat care a reușit să susțină excelența mai mult decât a reușit statul român. Este momentul să oferim colegilor naționale șansa de a face ce face acest liceu privat, șansa de a avea nu numai admitere în liceu fără examen de evaluare națională pentru cei care au obțin rezultate deosebite la olimpiadă, nu numai burse care sunt la un nivel motivant și care pentru prima oară sunt disponibile indiferent de unde provin elevii, dacă a obținut rezultate în numele României, nu numai prin transferul între filiere și posibilitatea de a face 2 ani într-unul, dar am discutat cu colegiile naționale posibilitatea de a transforma aceste colegii în centre de excelență în care să se poată pregăti loturile olimpice, așa cum o fac la licee private, în care mobilitatea temporară a elevilor din toată țara să poată fi permisă, spre exemplu, 2-3-4 luni, depinde, la lotul de chimie, de fizică, de biologie, de orice disciplină unde vor să concureze, să putem asigura în licee de stat acele condiții de mobilitate temporară, de susținere nu numai din perspectivă financiară, asta este obligatoriu, dar și de susținere din perspectiva creării unui cadru în care acești elevi care doresc să facă performanță și care sunt cei de care suntem mândri întotdeauna când fac România să urce pe cele mai înalte trepte, să le putem oferi într-adevăr condiții”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

Cum poți să faci doi ani de liceu într-unul singur

Întrebat ce înseamnă, de pildă, posibilitatea de a face doi ani de liceu într-unul singur, ministrul a spus că este vorba de o posibilitate generală de transfer între cele trei filiere ale învățământului secundar superior, un transfer care se poate face anual în baza unor examene competitive. „Testele acestea sunt teste comprehensive, sunt axate pe testarea competențelor. Participarea la aceste teste, conform proiectului de lege, nu poate fi limitată prin niciun fel de alte condiții suplimentare. Deci, cei care se simt capabili să facă 2 ani într-unul, își manifestă această dorință, iar școala este obligată să organize aceste teste prin care, dacă elevii dovedesc că au dobândit, au, posedă acele competențe necesare și celuilalt an de studiu, pot să facă 2 ani de studiu într-unul singur”, a explicat ministrul.

Schimbarea aceasta va fi valabilă pentru toți liceenii, dar olimpicii sunt cei care vor beneficia, cel mai probabil, de această facilitate, crede ministrul. „Participarea la aceste teste e precizată expres în lege, nu poate fi limitată de niciun fel de alte condiții suplimentare, deci nu poate fi limitată nici măcar de calitatea de a fi sau nu olimpic”, a punctat Sorin Cîmpeanu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri