Un sfert dintre respondenți sunt de părere că elevii și părinții care au dat mită nu ar trebui pedepsiți.
Aproape jumatate dintre intervievaţi cred că de vină pentru rezultatele slabe obţinute la bacalaureat în ultimii ani sunt elevii. Următorul responsabil ar fi sistemul de educaţie, iar pe locul trei sunt profesorii.
Trei sferturi dintre cei chestionați susțin că este oricum mai bine să promoveze mai puţini elevi bine pregătiţi, decât mai mulţi copii, dar slab pregătiţi.
Când vine vorba despre fraudă, peste 90% dintre cei care au răspuns susţin că nu ar da niciodată şpagă pentru a promova examenul.
Şi totuşi, percepţía generala este că la examenul de bacalaureat de anul acesta a existat fraudă. 6 la sută cred că într-o foarte mare măsură, un sfert spun că într-o mare măsură şi aproape jumătate consideră că într-o mică măsură frauda a existat.
Două treimi dintre subiecţii sondajului mai cred că cei care au fraudat nu vor reuşi în viaţă.
Cât despre scandalul de la Liceul Bolintineanu, cei mai mulți consideră că nu era normal ca elevii să fie duși la audieri.
Responsabili într-o mai mare măsură sunt considerațí părinții și nu elevii. Iar un sfert dintre cei care au răspuns cred că nu ar trebui pedepsiți nici copiii, nici părinții.
În schimb, peste trei sferturi dintre respondenți sunt de părere că profesorii care au luat mită trebuie să răspundă.
În ceea ce privește activitatea Ministerului Educației, percepția este că autoritățile se descurcă mai prost decât anul trecut, dar puțin mai bine decât o făceau pe vremea Guvernului PDL. În mandatul lui Daniel Funeriu, 35% dintre intervievați aveau o părere bună despre performanțele ministrului, acum, în mandatul lui Remus Pricopie, 43%.
În schimb, Ecaterina Andronescu se bucura de mai multă încredere. 45% dintre cei întrebați au avut o părere bună despre prestația ei la minister.