În laboratorul Centrului de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Structurilor de la Universitatea Politehnică din Timișoara se fac încercări experimentale esențiale pentru viitoarele clădiri ale Europei. Cercetătorii încearcă să determine gradul de deformare al materialelor metalice, în cazul unui cutremur.
„Se încearcă să se stabilească criteriile de performanță pentru proiectarea unei structuri”, spune Cosmin Mariș, doctorand în cadrul departamentului de Construcții Metalice, UPT.
Testele fac parte dintr-un amplu proiect internațional. Atât în Universitatea de pe Bega, cât și în centrele universitare din Napoli - Italia, în Liege - Belgia dar și în Washington, au loc aproape o sută de astfel de experimente. Investigațiile vor folosi pentru actualizarea unor norme europene folosite în construcții, în zonele cu risc seismic.
„Se vizează ca rezultatele care se obțin aici, mai exact acele formule și criterii de proiectare, să intre în noua versiune a Eurocodului 8, care este norma pentru construcții în zone seismice. Se așteaptă ca în 2019-2020 să fie pe masa proiectanților”, spune prof. dr. ing. Dan Dubină, coordonatorul proiectului, șef departament Construcții.
Cu alte cuvinte, în mai puțin de cinci ani, viitoarele clădiri cu multe etaje, în special zgârie-norii, vor ține cont de criteriile la care lucrează şi specialiştii de la Timișoara.
„E vorba de clădiri multietajate, care pot fi de birouri, hoteluri, clădiri de locuit”, explică prof. dr. ing. Dan Dubină.
Experimentele sunt un bun prilej de învăţare şi pentru masteranzii Facultăţii de Construcții.
Cercetările din acest proiect sunt finanțate cu două milioane de euro, bani europeni, prin Fondul Comunității Europene pentru Cărbune și Oțel.