Familia Ungurean are trei copii. Doi dintre ei urmează cursurile unei şcoli de stat, dar părinţii sunt decişi să îi mute la o instituţie particulară.
„Şcolile private vor deveni o concurenţă serioasă pentru învăţământul de stat. Ca să avem un învăţământ de calitate trebuie să avem nişte cadre didactice motivate şi în acest moment nu sunt motivaţi profesorii aşa cum ar trebui. Şcolile private oferă alte posibilităţi profesorilor care sunt motivaţi, se pot dedica 100% lucrului cu elevii la clasă”, spune Roxana Ungurean, mama.
Iar argumentele părinţilor în favoarea şcolilor particulare nu se opresc aici.
„Vreau să le ofere ceva mai multe oportunităţi copiilor mei. Să aibă ce învăţa, să plece cu un magazin de cunoştinţe mult mai mare, să fie nişte viitori adulţi altfel decât am fost noi. Dacă li se oferă o posibilitate în plus, de ce să nu profităm?”, spune un alt părinte.
„Organizăm cursuri de engleză intensiv. Pe lângă aceste cursuri, în mod opţional sunt cele de înot, de șah, de tenis. Totul se bazează pe experienţa jocului în învăţare şi pe dezvoltarea emoţională a copilului din punct de vedere profesional, dar mai ales psihologic”, explică Nicoleta Spiridon, reprezentanta unei școli particulare.
Şi cum orice pretenţie se plăteşte, părinţii dau mii de euro pentru educaţia copiilor, în speranţa că vor avea un viitor mai bun.
Taxele anule de şcolarizare sunt între 5.000 și 20.000 de euro, în funcţie de vârsta copilului. Opţionalele fac însă diferenţa. Şcolile oferă cursuri de balet, limbi străine sau arte vizuale.
În cazul în care sumele sunt mult prea mari, puteţi să vă înscrieți copilul la mai multe cursuri particulare. De exemplu, pentru 120 de lei pe lună, copilul poate învăţa fizica prin joacă, ajutat de robiţi inteligenţi.
În România sunt aproape 800 de grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee particulare, în care învăţă aproape 100.000 de elevi.