Elevii unei şcoli din Bucureşti vor avea ora de curs de 35 de minute şi vor învăţa în trei schimburi. Mai mult, copiii din clasa zero vor merge la şcoală între orele 11 şi 14. Părinţii caută acum disperaţi bone cu normă întreagă pentru a putea asigura supravegherea copiilor înainte şi după cursuri.
Cursurile încep luni, dar sunt încă şcoli unde abia acum se face orarul şi se încearcă o organizare a elevilor. De exemplu, şcoala nr. 97 din Capitală avea 150 de locuri la clasa pregătitoare, dar s-au înscris 309 elevi înscrişi. În total 10 clase, care vor avea mai mulţi elevi decât limita legală. Mai mult, copiii nu pot învăţa într-o singură serie.
Părinţii se plâng că abia acum au aflat, iar asta le va da peste cap programul, dar şi bugetul familiei.
„Clasa pregătitoare are program de 11 la 14. Adică e o trecere bruscă, dacă la grădiniţă era poate program de odihnă, clasa pregătitoare care ar trebui să fie o trecere spre şcoală... Și acum bona, de unde o planificasem part time, va trebui sa fie full time. De dimineaţa, de când noi plecăm la serviciu, să o ducă și să o aducă. Eu ca părinte la 11 să o duc sau 14 să o iau, nu pot”, a spus tatăl unui copil.
Reprezentanţii şcolii văd situaţia diferit.
„Decizia noastră s-a bazat pe faptul că activitatea la clasa pregătitoare se bazează pe dobândirea de cunoştinţe paralel cu dezvoltarea capacităţii de comunicare, elevii de la clasele pregătitoare nu au teme”, a explicat directoarea școlii, Nicoleta Peltecu.
La şcoala 97 se va învăţa în trei schimburi. Orele de curs vor fi mai scurte. În loc de 45 de minute vor avea 35 de minute. Cum s-a ajuns în această situaţie? Mai marii din învăţământ spun că mulţi părinţi vânează şcolile bune din Bucureşti. De asemenea, ei dau vina pe legea care permite vizele de flotant pentru înscrierea la şcoală.
„Vrem să asigurăm părinţii că nu putem lăsa un copil la poarta şcolii. Poate în perspectivă să se umble la cadrul juridic în ceea ce priveşte înscrierea copiilor la clasa pregătitoare în circa şcolară în care copiii îşi au domiciliul la 1 septembrie. Or, în aprilie-septembrie se produc schimbări importante, e legal, n-ai ce face”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.
Studiul după amiaza poate avea efecte în timp asupra copiilor, atrag atenţia specialiştii.
„La șase ani, copilul simte nevoia sa doarmă dupa amiază, are nevoie de 11 ore de somn din 24, are nevoie de o masă caldă pentru dezvoltarea fizică este important ca el să se joace, pentru că șase ani înseamnă joc”, a explicat psihologul Cristina Fulop.
În ultimii ani, afacerea cu vize de flotant în apropierea şcolilor cu renume înfloreşte la începutul toamnei.