Școli nevoite să aleagă între burse și încălzirea claselor: Ne-au retras bani din buget, au considerat că s-au alocat „foarte mulți”

Data publicării:
Elevi în clasă cu sobă.
Primăriile anunță că pot achita bursele doar dacă opresc căldura în clase și nu mai asigură transportul copiilor. Foto: Captură TV Digi24

Nici n-a început bine școala și multe primării rurale anunță că n-au banii necesari să plătească bursele elevilor. La Comana și Clejani, în Giurgiu, de exemplu, comune cu peste 800 de elevi fiecare, cu clase de liceu și școală profesională, primăriile anunță că pot achita bursele doar dacă opresc căldura în clase și nu mai asigură transportul copiilor. Se ia în calcul chiar și școală exclusiv online. Doar că nici în acest caz nu sunt bani pentru... abonamentele de internet.

Clejani, județul Giurgiu. Trei școli, 823 de elevi, clase de școală primară, generală și... profesională. Bani puțini în buget și... insuficienți pentru plata burselor școlare. Primăria anunță că are de achitat lunar... peste 500 de burse. Iar dacă nu primește suma integrală de la bugetul de stat, le poate plăti doar dacă... renunță la încălzirea școlilor.

Constantin Costin, viceprimar Clejani, Giurgiu: Suma de bani primită este nesemnificativă. Undeva la jumătate din suma de care avem nevoie. Și suntem în situația în care trebuie să luăm din altă parte. Și asta ar însemna să nu facem focul, să nu plătim curentul.
Reporter: Să nu faceți focul în școală?
Constantin Costin: Pentru a suplimenta bursele. Deci, ideea este că avem nevoie urgent pentru acoperirea burselor de o sumă undeva în jurul a o sută de mii de lei.
Reporter: Altfel?
Constantin Costin: Altfel, oprim focurile... Închidem școlile. Frigul vine...
Reporter: Este posibil să treceți în online, să nu închideți școala? Tocmai ca să puteți achita bursele?
Constantin Costin: E o variantă la care sperăm să nu ajungem.

Ionela Mariana Constantin, director la Școala Clejani, Giurgiu: La ultima rectificare au fost acordate pentru aceste burse undeva la 50 de mii de lei. Ceea ce înseamnă foarte puțin pentru noi. Pot să vă spun că pentru tichetele sociale avem un număr de 508 dosare, la burse nu am centralizat, pentru că mai au timp să mai aducă, dar presupunem că va fi același număr de dosare și la burse. Ori dacă înmulțim 500 de dosare cu o sumă minimă de 200 de lei, unde majoritatea se încadrează, la cele din cauza veniturilor mici, putem face un calcul ce înseamnă.
Reporter: Este posibil să închideți caloriferele ca să puteți da bănuții, spune primăria!
Ionela Mariana Constantin: Da, bineînțeles, asta o să se întâmple! O să închidem calorifere, o să închidem căldură.
Reporter: Școală online...
Ionela Mariana Constantin: Da... Școală online. Dar vom vedea și acolo cu ce vom face școală online, pentru că abonamentele pentru net nu ne putem permite să le plătim.

„Nu știu ce vom face. O să fie foarte greu”

Probleme similare sunt și la Comana. Comuna are șase școli în care învață peste 900 de elevi. Pentru ei nu mai sunt bani pentru burse. Primăria anunță că le poate achita dacă renunță la încălzirea școlilor și la transportul elevilor.

Alexandra Andrei, administrator public Comana, Giurgiu: S-a făcut o rectificare bugetară în care ne-au retras 50 de mii de lei din bugetul școlii.
Reporter: Din ce cauză?
Alexandra Andrei: Pe considerentul că s-au alocat bani foarte mulți. Au considerat că sunt bani mulți la buget și nu avem ce face cu ei. În situația de față suntem obligați să facem o rectificare bugetară și să realocăm bani către bursele copiilor. Va trebui să mai renunțăm și din banii alocați către carburant, către încălzirea pe lemne, pe cărbuni. Ceea ce e foarte greu. Pentru că localitatea Comana are cinci sate, iar ca număr de școli sunt șase școli. Nu știu ce vom face. O să fie foarte greu. Pentru că o să fim nevoiți, practic, să reducem consumul de lemne. Ceea ce înseamnă că... elevii vor sta în frig.

Conform legii, fiecare elev care are nevoie de sprijin social sau medical primește o bursă lunară de 200 de lei. Ministrul Educației a anunțat public că bugetul alocat burselor elevilor este de un miliard și 332 de mii de lei. Adică... de cinci ori mai mult ca acum doi ani.

Reporter: C. Firoiu / Operator: C. Mihalache

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...