Şcoala începe în comunele şi satele din România în clădiri cu acces la internet, cu laboratoare de informatică, dar cu toalete în curte. Sau în construcţii care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Autorităţile spun că nu au bani pentru modernizări şi apelează la tot felul de improvizaţii.
Un laborator de informatică, centru de documentare, bibliotecă dotată cu laptopuri şi calculatoare, aparatură video, de toate acestea beneficiază cei aproape 340 de elevi ai şcolii din Ghidigeni.
Toaleta se află însă în curte, la aproape 60 de metri de şcoală. În urmă cu 3 ani, în grupul sanitar au fost investiţi 6000 de euro.
„Ies afară, dar și aerul el face bine, și mișcarea e la clădire până la grupul sanitar. Iarna e mai dificil şi mai ales că în zona noastră zăpezile sunt cam mari,” spune directorul școlii.
Primăria spune că nu are bani pentru amenajarea unei toalete în interior.
„E foarte mult pentru autoritatea publică pentru că noi mai avem în derulare şi alte proiecte unde avem cotă de cofinanţare şi banii aceştia nu-i avem în momentul de faţă,” explică Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni.
Probleme sunt și în județul Brăila. Copiii preșcolari din satul Mihail Kogălniceanu nu au unde merge luni la grădiniță pentru că tavanul clădirii stă să cadă.
„Condițiile sunt improprii, parcă ne întoarcem în timp,” spune Lenuța Bogdan, director adjunct Școala Șuțești, Brăila.
Preșcolarii vor merge la grădinița din comuna Șuţești.
„Copiii vor fi transportați cu microbuzul școlii,” precizează Cătălin Canciu, inspector școlar general ISJ Brăila.
„Copiii sunt mici ca să-i poți transporta cu microbuzul iarna, e mult mai complicat,” spune Elena Cocoană, educatoare grădinița Mihail Kogălniceanu, Brăila.
În județul Brăila, dintr-un total de 283 de unităţi de învățământ au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare doar 157.
Robinetele din toaleta şcolii generale din satul Dobromir Vale, judeţul Constanţa, au ruginit pentru că nu au fost folosite niciodată. Autorităţile au făcut o improvizaţie cu ajutorul unei pompe. Apa nu este potabilă. Când nu este curent, copiii se duc la toaletele din curte.
Aproximativ 50 de copii de la grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasele I-IV au la dispoziţie aceste două toalete improvizate. Una pentru băieţi, una pentru fete. Este vorba, practic, despre două găuri săpate în pământ.
În plus, încuietorile au fost montate pe exteriorul uşilor, nu pe interior cum ar fi fost normal.
„Geamurile rupte, uşile rupte. S-au mai băgat două cuie la o uşă,” spune Camelia Todea, educator.
La liceul din Dobromir, directorul adjunct se bucură că măcar o singură clasă a fost renovată.
„Această sală a fost o sponsorizare de la uniunea turcă, ceea ce ne-a prins bine,” adaugă prof. Elena Constantin, director adjunct Liceul "Radu Pişcu".
Acesta este grupul sanitar care deserveşte liceul din Dobromir: patru toalete, niciuna din ele funcţională, au fost improvizate într-un fost hangar.
Apă curentă nu există în cele şase sate ale comunei.
În satul Văleni, în toaleta fetelor, au fost depozitate calculatoare şi o imprimantă.
Viceprimarul comunei susţine că pentru a renova toate şcolile din localitate are nevoie de 400 de mii de euro. Suma depăşeşte bugetul primăriei pe un an întreg .