„Aş vrea ca până termin clasa a 12-a să nu mai fie şantierul ăsta aici şi să pot vedea cum arată sălile de clasă” - este dorinţa unui elev olimpic, care, în ciuda condiţiilor în care învaţă a adus liceului medalii de argint de o olimpiade internaţionale de matimatică. De când a intrat la liceu a învăţat printre schele şi moloz.
„Nu am reușit să intru prin toată clădirea din cauza șantierului și este cumva supărător pentru că nu ne putem bucura de liceu și în timpul orelor zgomotul făcut de muncitori este deranjant”, spune olimpicul Laurențiu Ploscaru.
Cei peste 1.000 de elevi ai liceului au avut cel mai mult de suferit: din cauza lipsei de spaţiu se învață în schimburi. De laboratoare de chimie și biologie nu mai poate fi vorba, iar unele clase au fost mutate cu totul, într-un spațiu închiriat.
Directorul spune că în ultimii trei ani de santier, doar 80% din lucrări au fost realizate. Iar la 1 octombrie, totul ar trebui să se încheie. Greu de crezut, după cum se prezintă situaţia.
„Dacă nu se inchid lucrările pe etajul 1 vom adopta soluția pe care am avut-o și anul trecut”, spune Constantin Drugan, directorul Colegiului Alexandru Lahovary.
Autorităţile locale au aşteptat ca actualul constructor să depăşească problemele financiare care au dus la întârzieri. S-au temut că schimbarea firmei, printr-o nouă licitaţie, ar fi întârziat şi mai mult lucrările.
„Este a treia prelungire. Prima prelungire a fost din motive obiective, datorita unor neconcondanțe între proiectant și constructor, am reușit să le finalizăm, acum sper ca ăsta să fie ultimul termen”, spune viceprimarul din Râmnicu Vâlcea, Eduard Varlan.
Reabilitarea colegiului Lahovary din Valcea costă aproape 18 milioane de lei, bani din fonduri europene.