Scandalul diplomelor false a declanşat controale în toată ţara. Se analizează certificatele eliberate de şcolile postliceale sanitare şi se verifică dacă absolvenţii au frecventat cursurile sau doar au primit diplomele la finalul celor trei ani de studii. Inspectorii au ajuns săptămâna aceasta în Gorj.
Controalele au fost începute de Ministerul Educaţiei după ce au fost descoperite cazuri în care persoane fără pregătire se dădeau doctori.
„Prima oprire a Corpului de Control al ministrului Educaţiei a fost la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, din Târgu Jiu. În vizorul controlorilor ministeriali, sunt 7 şcoli postliceale sanitare şi de asistenţă psihopedagogică. Dintre acestea, 2 sunt private şi 5, de stat”, transmite Diana Speretoiu, jurnalist Digi24.
Se verifică documente contabile şi se examinează atent situaţia fiecărui cursant.
„Să se vadă dacă acesta a şi frecventat şcoala sau doar s-au eliberat certificate fără a urma şcoala respectivă”, spune Constantin Huică, profesor.
„Sunt verificate documentele de acreditare ale unităţii de învăţământ, registre matricole, registre pentru eliberarea actelor de studii şi, de asemenea, este monitorizată prezenţa elevilor la cursuri”, afirmă Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj .
Chiar dacă în Gorj n-au fost descoperite cazuri de falşi medici, Corpul de Control va controla, timp de o săptămână, toate instituţiile de învăţământ.
„Nu scapă nimeni, nu scapă nimeni. Nu scapă nimeni în sensul pozitiv al lucrurilor pentru că, dacă sunt lucruri de îndreptat, ele trebuie să se îndrepte”, declară Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.
„Se încearcă să se stopeze eliberarea unor certificate de practică în domeniul medical pentru persoane care nu îndeplinesc aceste condiţii”, spune Constantin Huică, profesor .
La sfârşitul anului trecut, s-a descoperit că mai mulţi absolvenţi au primit diplome, deşi nu au trecut pe la şcoală. În baza acestor documente au profesat în Suedia.