Şase elevi de liceu, olimpici de nivel internaţional, sunt puşi pe fapte mari: dezvoltă o platformă pe care să predea chiar ei matematică pentru elevii care vor susţine, teoretic, în vară, Evaluarea Naţională. Ideea le-a venit odată cu închiderea şcolilor. Profesorii de ocazie au atât de mulți elevi, încât se gândesc să îşi extindă activitatea şi pe Facebook.
Darius: Bună! Aici învăț eu și în curând voi și preda. Pe ecran puteți vedea platforma și cele 3 grupe create pentru elevii noștri. În aceste grupuri vor primi linkul de intrare la oră, dar ne vor putea adresa și orice fel de întrebare.
Șase olimpici, medaliaţi la concursuri internaţionale de Matematică şi Informatică, au făcut cunoştinţă cu viitorii lor elevi. Nici n-au început bine orele de pregătire online că 270 de copii s-au înscris deja la cursurile lor virtuale.
Alex: Când ești într-un mediu foarte competitiv, există dorința să creezi un mediu foarte competitiv, însă nouă ne-a făcut plăcere să ne arătăm unii altora probleme, să învățăm, să ne arătăm exerciții și să ne ajutăm reciproc. Când înveți pe alții, doar câștigi, nu e nimic de pierdut!
Ștefan: Am ajuns locul 10 la Naționala de olimpici. Aici, acum, este poate cea mai importantă chestie din viața mea.
Rareș: Vreau să ajut toți copiii care nu înțeleg matematică așa cum ar trebui ea înțeleasă. La școală, de obicei profesorul dă formule. Este o crimă să predai matematică fără să o faci interesantă.
Darius are 15 ani este unul dintre cei şase „profesori” de pe platforma MateX.
Darius: În colțul din dreapta sus avem lista participanților, dedesubt avem chatul unde elevii ne pot adresa întrebări dacă nu vor să folosească microfonul, iar aici avem tabla.
Reporter Digi24: Materia este cea pentru examen, pentru clasa a VIII-a?
Darius: Da, numai că noi la modul în care o vom preda ne-am gândit să o structurăm puțin altfel, ca să fie pe înțelesul lor. Personal, mie mi se par urâte ecuațiile și ei de obicei la școală o să învețe câteva formule, o să aplice 2-3 și așa o să dea problema. În schimb, noi o să încercăm mai mult, să le explicăm cum le-am gândi și după să și înțeleagă de unde provin, unde să le folosească.
Matematică este şi pasiunea Catincăi.
Catinca: Pe mine chiar mă interesează o teoremă mai obscură care poate să mă ajute în concurs sau să văd diverse conexiuni între lucruri care nu credeam că există. Mi-am cumpărat o tabletă cu pix și atunci mă voi conecta o dată de pe laptop și o dată, în același meeting, de pe tabletă, astfel încât să pot scrie cu pixul toate definițiile, teoremele. Participarea la programul nostru este gratuită, lecțiile vor fi publicate și pe Facebook. Cred că avem în jur de 20 de lecții în total. Îmi doresc ca lecțiile pe care o să le facem să le înțeleagă și îmi doresc ca cei înscriși să nu le fie frică să le contacteze.
Orele vor fi ţinute, live, pe Facebook, joia, de la 16:00 şi sâmbăta, de la 10:00.
Editor : G.C.