Rusia desfășoară de trei săptămâni, prin ambasada sa la București, o campanie intensă de atragere a tinerilor români la universitățile rusești. Federația Rusă oferă burse celor care vor să studieze „la unele dintre cele mai puternice universități din lume”. Potrivit Edupedu.ro autoritățile române au oferit informații de context minimale despre situația produsă de invazia rusă din Ucraina. Pe de altă parte, „cooperarea efectivă în domeniul educației este în acest moment suspendată”, precizează, la solicitarea Edupedu.ro un reprezentant al Ministerului Educației din România. „Decizia de a urmări studii în instituții de învățământ superior din Federația Rusă în lipsa unui cadru de cooperare bilateral este una strict personală”, mai arată acesta.
La mijlocul lunii octombrie, Ambasada Rusiei a preluat comunicarea pentru promovarea burselor la universități rusești de la fostul Centru Rus de Cultură la București / Casa Rusă, instituție închisă la începutul acestui an la decizia autorităților române. Pe rețele sociale, campania de comunicare se desfășoară într-un ritm mult mai susținut decât în anii interiori, cu mai multe mesaje distribuite pe această temă în fiecare zi pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.
„Dragi prieteni, dacă doriți să studiați la unele dintre cele mai puternice Universități din lume, atunci aceasta este șansa voastră!
În fiecare an, Guvernul Rusiei alocă burse de studiu pentru studenții străini, care doresc sa obțină un nivel de calificare înalt.
Bursa este un contract gratuit pentru studenții care doresc să studieze la cele mai bune colegii profesionale și universități din Rusia. Bursa compensează contractul de studii la instituțiile de învățământ din Rusia”, arată un mesaj al Ambasadei de la București.
Noua campanie nu a stârnit, până acum, nicio reacție notabilă din partea autorităților române. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, în urmă cu două săptămâni, informații pe această temă, precum eventuale restricții sau recomandări privind călătoriile de studii în Rusia.
Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a precizat pentru Edupedu.ro: „cooperarea efectivă în domeniul educației este în acest moment suspendată” între România și Federația Rusă, iar pentru cei care doresc să studieze în Rusia „decizia de a urmări studii în instituții de învățământ superior din Federația Rusă în lipsa unui cadru de cooperare bilateral este una strict personală”.
Campania de promovare a burselor rusești are loc într-un moment în care Rusia este izolată diplomatic și cultural la nivel internațional în lumea occidentală și a partenerilor săi, ca urmare a invaziei începute pe 24 februarie 2022 în Ucraina.
Datele UNESCO în privința fluxului de studenți internaționali arată că numărul studenților români în Rusia se încadrează la categoria „nesemnificativ sau inexistent”.
Secretarul de stat din Ministerul Educației a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, că „nu avem informații cu privire la numărul cetățenilor români care studiază în Federația Rusă”, în absența unui cadru de cooperare bilateral. Oficialul a spus că în acest moment, „recunoașterea diplomelor obținute în instituții de învățământ superior din Federația Rusă se realizează potrivit prevederilor Convenției cu privire la recunoașterea atestatelor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei, adoptată la Lisabona la 11 aprilie 1997, ratificată de România prin legea nr. 172/1998 și respectiv Acordul privind recunoașterea și echivalarea actelor de studii între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse (1999), publicat în M.O. nr. 165 din 2 aprilie 2001”.
Editor : A.C.